:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2022   13:18

0

26

Šolc: Nema prečica, izuzetak za Ukrajinu nepraveden prema Balkanu

Nemački kancelar olaf Šolc izjavio je danas da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji" i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama", koje žele da postanu članice Unije.

"Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu", rekao je Šolc obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.

On je naglasio da nema "prečica" za pristupanje trgovinskom bloku, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine posle rata tako što će osnovati fond solidarnosti, koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra, dodaje Rojters.

"Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde", poručio je Šolc.

Solc je, kako je ranije preneto, najavio i da će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji.

On će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjugu u Berlinu.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaEUŠolcZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva