:

:

TV Most

clock

April 08, 2019   15:51

0

175

Sporazum o saradnji Srbije i Austrije u oblasti inovacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar saobraćaja, inovacija i transporta Austrije Norbert Hofer potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra za inovacije Vlade Srbije i austrijskog Ministarstva koji će, kako su istakli, podstaći saradnju srpskih i austrijskih kompanija koje se bave inovacijama i digitalizacijom.

Ministar Popović je rekao da sporazum predstavlja dodatni zamajac u "nezaustavljivoj saradnji inovacionih kompanija iz Srbije i Austrije i onih koje se bave digitalizacijom".

Istakao je da Austrija je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i ukazao da su brojna austrijska mala i srednja preduzeća direktni investitori u srpsku privredu.

"Austrija ima jednu od najboljih tehnologija u svetu, industrijski je jedna od najrazvijenijih zemalja i taj potencijal srpski privrednici, posebno oni koji se bave inovacijama i digitalizacijom, mogu da iskoriste", rekao je Popović.

Ministar je podsetio da su nedavno u poseti Srbiji bili i predstavnici Razvojne agencije Austrije, koja se bavi inovacijama i naveo da su sa kolegama iz Srbije podelili iskustva u oblasti razvoja inovacionog ekosistemima i infrastrukture.

"Tom prilikom smo otvorili pitanja vezana za budućnost Srbije i Austrije u oblasti robotike, big dejta, veštačke inteligencije... Na ovim pozicijama i platformama sigurno srpske i austrijske kompanije mogu da nađu zajedničke tačke", smatra Popović.

Izrazio je uverenje da kompanije iz Srbije i Austrije mogu zajedno da sarađuju i na tržištu SAD i drugih evropskih zemalja, kao i na tržištima Rusije, Kine i afričkih zemalja.

Popović je istakao da je Austrija jedan od svetskih lidera u oblasti inovacija i da ima izuzetan potencijal u razvoju robotike, veštačke inteligencije i svega što je vezano za digitalizaciju društva i privrede i dodao da će Srbija koristiti iskustva te zemlje.

"S druge strane, siguran sam i da potencijali Srbije, pre svega kada su u pitanju izvanredni inženjeri i IT i inovacione kompanije, da će biti od velikog značaja i za austrijsku privredu. Srpske kompanije će u narednom periodu da posluju na austrijskom tržištu, neke to rade i ta saradnja se odvija u oba smera", rekao je Popović.

Zahvalio je Hoferu, za kojeg je rekao da je veliki prijatelj Srbije, na stavu koji ima prema našoj zemlji i članstvu samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ministar Hofer je ocenio da potpisani memorandum vodi Srbiju i Austriju u pravcu još bliže saradnje na dobrobit dve zemlje, ali i celokupne Evrope.

"Danas imamo priliku da upoznam mlade ljude i da čujem njihove inovativne ideje i mogu da potvrdim da se južno od Austrije, u Srbiji, susrećemo sa najboljim inženjerima", kazao je austrijski ministar.

Naglasio je da su ljudi najvrednija sirovina koju imaju Srbija i Austrija, kao i politička volja da se obe zemlje dovedu do napretka.

"Nismo bogati ni gasom ni naftom, nemamo dijamante, ali imamo volju da zahvaljujući inovacijama, i tehnologiji dovedemo naše zemlje do vrha i to je put kojim zajedno idemo", istakao je Hofer.

Kako je rekao, osim ljudi, uljani škriljci, iz kojih se dobijaju nafta i gas, su blago Srbije i sirovina na kojoj joj verovatno zavidi veliki broj zemalja u EU.

"Škriljci su veoma važni za mobilnost, smatrajte ih blagom koje treba da čuvate", naveo je austrijski zvaničnik.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro postati članica EU i da će dva ministarstva sarađivati i na tom nivou.

Izvor: Танјуг

Popovićsaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva