:

:

TV Most

Foto: Savez Srba u Štajerskoj

clock

Februar 11, 2024   16:44

0

54

Srbi u Gracu proslavili Sretenje

U organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj održana je manifestacija "Sretenjski susreti" koja je imala za cilj da predstavi početke moderne srpske države i ukaže na dva bitna istorijska događaja tokom turbulentnog 19. veka - donošenje Sretenjskog Ustava i podizanje Prvog srpskog ustanka.

Predavanje na ovu temu održao je istoričar Dejan Segić, zamenik sekretara SPkD Prosvjeta Austrija.

Ovom manifestacom su Srbi iz Austrije započeli obeležavanje praznika Sretenje, Dana državnosti Republike Srbije.

Programu je prisustvovao ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević, konzul Srbije Milica Vučković, predstavnica Privredne komore Srbije u Austriji Nada Knežević, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović,  predsednik SPkD Prosvjeta Austrija  Marko Sarić i veliki broj uvazenih zvanica iz Graca i Beča, među kojima i Danko Delić iz Linca, Aleksandar Matić iz Srpskog centra.

"Njihovo prisustvo je od velikog značaja i pokazalo je podršku i angažovanje državnih institucija i organizacija u promociji srpske zajednice u Austriji. Ova manifestacija je pokazala, da su rezultati, nepunih šest meseci od reaktiviranja Saveza Srba u Štajerskoj, već vidljivi. Zajedničkim naporima i okupljanjem oko jedne ideje, srpska zajednica u Štajerskoj je pokazala svoju spremnost da kroz različite projekte pokaže svoje jedinstvo i prisutnost u Austriji. Ovaj brz napredak je primer kako je zajednički rad i angažovanje ključno za postizanje ciljeva", ističe se u saopštenju Saveza Srba Štajerske.

Predstavnici Saveza Srba u Austriji su ovom prilikom naglasili da snažno podržavaju projekte srpskih klubova i udruženja širom Austrije, te da je važno da se afirmišu ideje koje doprinose jedinstvu srpske zajednice u Austriji.

Istakli su da će njihova podrška uvek biti prisutna kao podsticaj za dalji razvoj i jačanje srpske zajednice u Štajerskoj i sire.

Svojim prisustvom program su uveličali dr Irina karamarkovic presedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu i Robert krtocer gradski savetnik za integracije u Gracu, koji pružaju podršku u radu Prosvjetine škole srpskog jezika, a koji su posebno pomogli u procesu formiranja Prosvjetine biblioteke.

Na manifestaciji je, osim osvrta na srpsku istoriju prezentovan i rad članica Saveza.

Rad Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu predstavila je dr Marija Đokić-Petrović, koordinatorka Prosvjete za Štajersku.

Ona je u svom obraćanju govorila o aktivnostima Prosvjetine škole srpskog jezika, osnivanju Prosvjetine biblioteke, a dotakla se i statusa srpskog jezika u Austriji, koji je ovih dana aktuelna tema, izrazivši ulogu Prosvjete kao pionira i dugogodišnjeg borca u procesu nezavisnosti srpskog jezika u Austriji.

Nakon toga je usledio nastup đaka Prosvjetine škole - Strahinje Jovića koji je recitovao pesmu "Domovina" Dušana Vasiljeva, Jane Jović koja je čitala o životu Đorđa Petrovića karađorđa, i Miloša Pavlovića, koji je odrecitovao autorsku pesmu "Srbija ".

Učiteljica Prosvjetine škole srpskog jezika, Dragana Hajgli, je vodila kroz sretenjski program u kojem su učestvovali i predstavnici lokalnih udruženja kUD-a Sveti Sava, Udruženje Kulturna baština i identitet itegriteta i Srbi za Srbe, sportski klub " Obilić ".

Izvor: Kosovo online; Foto: Savez Srba u Štajerskoj

SretenjeSrbi u Štajerskoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva