:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 22, 2022   10:53

0

105

Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se srpska energetika nalazi na prvom koraku energetske tranzicije i da je nemoguće ne učestvotvati u tom procesu.

"Srpska energetika se nalazi na prvom koraku energetske tranzicije posle prošlogodišnjeg usvajanja energetskih zakona. Naravno da to nije jednostavan ni lak proces za nas", rekla je Mihajlović na otvaranju skupa "Privreda Srbije na tržištu električne energije".

Ona je rekla da su globalni izazovi, a nacionalni odgovori.

"Ali kroz izmenu zakona i izradu podzakonskih akata, našim dogovorom sa svim partnerima Energetskom zajednicom Jugoistočne Evrope i EU, otvaranjem Klastera 4, zajednički radimo na dva važna dokumenta koji traba da nam otvore put a to je da povećamo energetsku efikasnost i udeo obnovljivih izvora energije i da u isto vreme napravimo određene ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će u narednih mesec dana javnosti biti predstavljeno šest scenarija Nacionalnog plana za klimu i energetiku kako bi se nevladinom sektoru, vladinom sektoru i građanima predočilo šta Vlada želi da postignem u sketoru energetike.

„Ali promene su tu, nemoguće je, ma koliko bilo problema i otpora, ostati na mestu i ne uraditi neke stvari, pre svega na dobrobit snašeg energetskog sektora“, izjavila je Mihajlović.

Izvor: T a n j u g

Mihajlovićenergetska tranzicijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva