:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

180

Srbija može da primi 3 000 izbeglica

Ona je novinarima u Briselu rekla da su obećanja za prijem migranata dali predstavnici Srbije, Slovenije, Austrije i Hrvatske na jučerašnjoj video-konferenciji o sprovođenju plana od 17 tačaka koji je usvojen na mini-samitu o migrantskoj krizi prošle nedelje.

Berto je kazala da se Srbija obavezala da će prihvatiti 3 000, Austrija 4000, a Hrvatska i Slovenija po 2000 migranata, koji će biti raspoređene u prihvatnim centrima gde će dobiti sklonište, hranu i medicinsku negu.

Upitana da li je Komisija zadovoljna ovim rezultatom, s obzirom da prema planu koji je sastavio predsednik EK Žan-Klod Junker u zemlje duž zapadnobalkanske rute treba da bude smešteno ukupno 50 000 ljudi, a da sedam zemalja nije saopštilo koliko migranata može da primi, Berto je dala optimističan odgovor.

"Plan je da se 50 000 smesti do kraja godine, a za tri dana smo već rešili smeštaj za 12 000", kazala je ona.

Sa druge strane, Junkerov portparol Margaritis Shinas je na istoj konferenciji za novinare kazao da u Briselu "nisu sasvim zadovoljni" odzivom.

"Upravo zato smo objavili ove cifre, da bi javnost videla ko se na šta obavezao", kazao je on.

Srbiju je na osnovu ovlašćenja Vlade na jučerašnjoj video-konferenciji predstavljao ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva