:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

163

Srbija ostvarila mnogo pomaka ka EU

Ambasador je naglasio da njegova zemlja nema poteškoća sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja, ali da, za sada, još nije jasno koja su to poglavlja, budući da se pominju 23, 24, 32 i 35.

"Za ovih pet godina od kada u Srbiji, primetio sam veliki napredak. Srbija je postala zemlja kandidat, započela je pregovore i sada radimo na otvaranju pregovaračkih poglavlja", rekao je Stokvis u intervjju za Regionalnu novinsku agenciju JUGPress iz Leskovca.

Ostvareni su i ciljevi Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije, naglasio je Stokvis, koji smatra da je "postignut veliki uspeh u odnosima Srbije i Evropske unije (EU)".

Urađeno je i mnogo "internih" poslova, ocenio je Stokvis i podsetio na usvajanje nekoliko veoma bitnih zakona, među kojima su i Zakon o građevinskim dozvolama, Zakon o privatizaciji i Zakon o bankrotstvu.

"Ostvarili ste mnogo pomaka u približavanju EU", ali "to ne znači da je posao završen", napomenuo je Stokvis i dodao da je ovo "dobar početak", jer ima "još mnogo toga da se uradi".

Stokvis je precizirao da se to, pre svega, odnosi na finalizaciju transformisanja ekonomskog sistema, tranziciju iz jednog u drugi ekonomski sistem i privatizaciju javnih preduzeća, za koju kaže da je "od velikog značaja".

Bitno je, takođe, da se Srbija "bolje pripremi za tržište EU", što znači da će biti vrlo važno "da imate manje komplikovan i efikasniji sistem za izdavanje dozvola", rekao je Stokvis, koji smatra da će to omogućiti da se "stvari kreću brže".

Prema njegovim rečima, Srbija će morati svoju centralnu i lokalnu administraciju da organizuje što efikasnije i usvoji "mnogo evropskih zakona".

To podrazumeva primenu više od 150 hiljada stranica pravnih tekovina EU, kroz donošenje implementacionih zakona njihovo ostvarivanje u praksi, predočio je Stokvis.

Kao posebnu temu, on je označio ispunjavanje političkih kriterijuma, napominjući da je veoma bitno da pravosuđe bude "nezavisno, profesionalno, efektivno i socijalno odgovorno" i da postane "uslužni servis građanima", bez mešanja politike.

On je istakao i važnost pitanja prava manjina, ne samo nacionalnih, već i LGBT prava, kao i prava žena i dece.

Prema rečima Stokvisa, "treba nastaviti" nastojanja da se uspostave "dobri medjususedski odnosi", jer ulazak u EU znači i "dobre i aktivne odnose medju susedima".

Upitan o putu Srbije ka EU i da li je realno očekivati skoro otvaranje prvih pogljavlja, Stokvis je odgovorio da se približava "suočavanje" sa dokumentima iz kojih se vidi kako je završen skrining ovdašnjeg zakonodavstva i njegovo uporedjivanje sa zakonodavstvom EU.

Zbog prelaska u novu fazu, potrebno je pripremiti akcione planove za taj proces, ukazao je Stokvis i čestitao srpskim vlastima, kao i svima koji su u tome učestvovali.

"Mislim da je oko 3.000 ljudi bilo uključeno u ovaj proces, kako bi se blagovremeno pripremili akcioni planovi", naglasio je Stokvis, koji smatra da je poglavlje 24 već u stadijumu tehničke spremnosti da se izvrši provera.

Potom sledi odluka o tome kakve ćemo repere da postavimo za otvaranje tog poglavlja i onda da ga otvorimo, precizirao je Stokvis, koji je razumeo i da treba uraditi neke prepravke u poglavlju 23, pre nego što i ono bude spremno, ali je mnogo truda uloženo i u to.

Posmatrano iz ugla Holandije, mi nemamo poteškoća sa otvaranjem poglavlja, ukoliko su ona spremna za otvaranje, naglasio je Stokvis.

Mnogo će zavisiti i od toga koliki će napredak, u ovom momentu, biti postignut u pregovorima i dijalogu Srbije i Kosova, za koji je Stokvis siguran da će biti nastavljen.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva