:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 03, 2020   9:39

0

109

Srbiji su ultimatumi mogli da se seviraju nekada, danas ne

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu našoj delegaciji budu postavljeni ultimatumi jer, kako je istakla, Srbija danas nije u poziciji da joj bilo ko daje ultimatume.

"O ultimatumu nema reči. Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultumatume, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije državnik te vrste. Srbiji su mogli da se serviraju ultimatumi nekada, danas svakako ne. I to znaju i poštuju svi strani državnici i lideri u inostranstvu", rekla je Brnabić gostujući na Pinku.

Istakla je da Srbija ima jako korektne odnose sa SAD, sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa.

"Mi stvarno imamo bolju komunikaciju, bolju nego što smo imali u prethodnih nekoliko decenija sa administracijom u Vašingtonu, tako da  ultimatume ne očekujem. Aleksandar Vučić nije čovek kome se serviraju ultimatumi, ali očekujemo izuzetno teške razgovore", rekla je Brnabić i dodala da je naša delegacija otišla u Vašington izuzetno spremna.

Branbić: Nastavićemo da brinemo o Srbima ma gde živeli

Bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperitetne Srbije, a svi u regionu treba da razumeju da bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperiteta ni u Crnoj Gori ni u BiH, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je navela da zemlje regiona treba da se odvoje od vraćanja u prošlost i da gledaju u budućnost, te da će Srbija nastaviti da brine o Srbima ma gde živeli.

Brnabić je na TV Pink, povodom optužbi da se Beograd meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori i BiH, rekla da je cilj politike Beograda već posleđnjih sedam, osam godina bolji život građana Srbije, te da će Srbija i dalje brinuti o Srbima ma gde živeli.

"Da bi naši građani živeli bolje potreban nam je miran i stabilan region, jer bez toga neće biti dovoljno stranih investitora, jeftinih kredita za naše privrednike i građane, neće biti dovoljno novca za izgradnju infrastrukture koja nam je potrebna", kaže Brnabić.

Povodom rezultata izbora u Crnoj Gori i izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori "probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu", Brnabić je rekla da Beograd svakako želi da pomaže i Banjaluku, Podgoricu, Sarajevo i Tiranu i da čini sve za povezivanje regiona i da je to intencija Beograda za koju kaže da nije skrivena.

"Ulažemo ogroman novac u povezivanje regiona, u recimo, autoput do Sarajeva iz dva pravca. To je dobro za sve građane koji žive u regionu bez obzira da li su muslimani, katolici ili pravoslavci. Ne treba da se izvinajvamo što brinemo o Srbima u Crnoj Gori i BiH, ne radimo ništa što nismo već uradili u Srbiji", navela je Brnabić.

Tako je navela Srpsku kuću u Podgorci, ali i vraćanje kuće Bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i ulaganje Beograda u njenu obnovu i prisustvo Aleksandra Vučića na otvaranju.

"Ne vidim zašto je tim ljudima problem da Beograd brine o Srbima da li oni živeli u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Tako se isto ponašamo i u našoj kući. Ono što je dozvoljeno njima ne sme nikako valjda biti dozvoljeno Srbiji i Srbima. To su neki drugi problemi", rekla je Brnabić.

Ana BrnabićAleksandar VučićVašingtondijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva