:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2022   17:36

0

300

Srpska slava u Krajištu uz albanske patriotske pesme

U oskrnavljenoj crkvi Svetih Vrača Kozme i Damjana u Krajištu kraj Lipljana raseljeni Srbi i mnogi iz okolnih srpskih mesta na Kosovu obeležili su crkvenu slavu, a iz obližnjih kuća Albanci su tokom liturgije puštali pesmu “Oj Srbijo stara štrigo”.

Stotinak Srba uz pratnju kosovske policije prisustvovalo je liturgiji i litiji koje se u ovom mestu održavaju od prošle godine.

Srbi su dočekani od strane komšija Albanaca sa pesmom “Oj Srbijo stara štrigo”. Pesme su puštane tokom liturgije iz obližnjih kuća nadomak ove oskrnavljene crkve.

“Ovaj hram počeli smo da obnavljamo i pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu ne samo materijalno nego i duhovno”, poručio je paroh lipljanski Dragiša Jerinić.

Predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović koji je prisustvovao obeležavanju današnjeg praznika istakao je da Srbi i dalje nisu bezbedni sve dok obilaze svetinje uz pratnju policije.

“Čuju se albanske patriotske pesme iz obližnjih kuća i nije svejedno svima koji su ovde prisutni. Pozivam Srbe da ne prodaju svoju imovinu jer ćemo jedino tako sačuvati ovu svetu zemlju i svoje poreklo”, rekao je on.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMKrajištesrpska slavaLipljan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva