:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2022   14:05

0

86

Stano: Zna se ko iz regiona podržava neprihvatljivu retoriku

Portparol EU, Peter Stano, odbio je danas da konkretizuje na koga je EU tačno mislila kada je u sinoćnjem saopštenju povodom krize u BiH izrazila žaljenje zbog podrške, kako je navedeno, ”drugih partnera manifestacijama koje utiču na regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose”.

Stano je na redovnoj konfrenciji za medije u Briselu danas ponovio da EU snažno osuđuje negativnu i zapaljivuu retoriku podela koja je korišćena u nedelju, 9. januara, od strane kako je rekao, zvaničnika Republike Srpske i poručio da kriza u BiH mora da se rešava, a ne produbljuje potezima, ali i podrškom viđenom na proslavi Dana Republike Srpske.

”Bili smo jasni kada je reč o negativnom uticaju takvog ponašanja i jasno smo stavili do znaja da žalimo to što smo videli da neki partneri iz regiona podržavaju takve korake i retoriku i ponašanje. Ti partneri, koji pružaju takvu podršku, znaju na koga mislimo i nema potrebe da ih imenujemo. Svi znaju ko je bio tamo i ko je podržao ovo neodgovorno i negativno ponašenje tokom proslave”, izjavio je Stano.

Peter Stano je dodao da svi treba da znaju da je to neprihvatljivo za EU, a na pitanje medija precizirao da se misli na podršku ”regionalnih aktera”, a ne na prisustvo EU parlamentaraca iz redova francuskih nacionalista.

”Ako zemlje i naši partneri u procesu pridruživanja sa Zapadnog Balkana nastave da se ovako ponašaju to će se odrziti na njihove napore da se približe EU”, poručio je Stano.

Portparol EU je precizirao da se najava mogućeg korišćenja EU restriktivnih instrumenta odnosi isključivo na aktere iz BIH, ali i dodao da bi to bila ”poslednja solucija” ukoliko propadnu svi napori EU da se strane u BiH vrate dijalogu i obnovi rada državanih institucija.

”Do sada je EU pozivala sve lidere u BiH da se angažuju na dijalogu i obnove rad državnih institucija i spremni smo da i dalje pomognemo dijalog za rešavanje krize. Ako i kada svi ti napori propadnu onda će zemlje članice odlučiti o drugim merama”, kaže Satno.

On je najavio da bi se o situaciji u BiH moglo razgovarati sledeće nedelje na neformalnom sastanku EU ministra spoljnih poslova u Brestu ili krajem meseca na redovnom sastanku Saveta EU u Briselu.

Izvor: T a n j u g

StanoEUBiHRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva