:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 04, 2019   12:16

0

227

Štefan Lene: Promena granica na Balkanu nije isključena

Svako rešenje koje će voditi promeni granica komplikovano i teško, ali ga ne bih u potpunosti isključio, sve zavisi od okolnosti i datih garancija Beograda i Prištine, rekao je u intervju za RSE bivši generalni direktor Sekretarijata za Zapadni Balkan u Savetu EU, sada ekspert Carnegie Europea za Brisel i EU, Štefan Lene.

Nadam da će rešenje spora oko imena, Skoplja i Atine, voditi ka nekom novom momentumu da se reše i ostala sporna pitanja na Balkanu, rekao je Lene i dodao da je jasno da je dijalog Kosova i Srbije u stagnaciji već dugo i to je veliko skretanje pažnje sa reformi u obe države i prepreka da se zemlje kreću napred prema EU.

Interesantno je da vođstvo obe države izgleda spremno i misli da je na putu da pronađu rešenje ovog pitanja, sveobuhvatno rešenje, što je, kao što znate, jedan od uslova i da Srbija krene napred prema EU, rekao je Lene.

Prema njegovim rečima, precizne činjenice o mogućem sporazumu veoma je teško proceniti.

Lično smatram da je sve što vodi promeni granica suštinski veoma komplikovano i teško, ali ga ne bih isključio u potpunosti, jer zavisi od okolnosti i datih garancija, a zavisi i od posljedica po susjedne države u regionu, rekao je Lene i dodao da ne bi rekao da je to njegovo poželjno rešenje, ali ga ne bih isključio u potpunosti i ne mora neophodno proizvesti negativne posledice i biti loša stvar.

Na konstataciju da je Berlin protiv promene granica, on je naveo da je prema onom što je do sada čuo od Prištine i Beograda nije izgledno da će biti govora o tome u sledećih nekoliko sedmica, ali da je promena granica uvek problematična i teška i razumljivo je da su neke države veoma skeptične po tom pitanju.

Sa druge strane stvarni partneri u ovom dijalogu su Priština i Beograd i mislim da će međunarodna zajednica pratiti veoma pažljivo na svaku odluku koju će proizvesti dijalog, rekao je Lene, podsećajući da ne postoji koherentan stav Prištine o tome kako napraviti pomak u dijalogu dve strane.

Komentarišući zbore za Evropski parlament (EP), rekao je de je rast populističkih snaga u Evropi u ofanzivi, oni su veoma ambiciozni. Gospodin Salvini je rekao "promenićemo tok istorije u maju", a gospodin Orban je rekao da će "zaustaviti migrante od ulaska u Evropski parlament".

Ali ako pogledate istraživanja do sada, nije izgledno da će populistička desnica postići spektakularno dobar rezultat, smatra Lene navodeći da mnogi eksperti veruju da će populistička desnica imati 20 do 25 posto mjesta u EP, što je značajno, ali je jasna manjina i oni neće biti u mogućnosti da dominiraju parlamentom.

Mnogo je izvesnije da će biti podeljeni u dve ili tri grupe i stoga neće biti u poziciji da imaju toliko uticaja koliko bi mogli imati ako se organizuju, zaključio je Lene.

Izvor: Танјуг

Štefan LeneBalkanpromena granica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva