Stoltenberg: Žalim zbog odluke kosovskog parlamenta, NATO podržava dijalog

:

:

TV Most

Foto: ABC

clock

Decembar 14, 2018   12:46

0

148

Stoltenberg: Žalim zbog odluke kosovskog parlamenta, NATO podržava dijalog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg navodi da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Jens Stoltenberg.

Dodaje da NATO podržava razvoj kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO-a sa kosovskim bezbednosnim snagama", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka kosovskog parlamenta neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.
Na odluku kosovskog parlamenta reagovala je i zamenica Generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemeler.

Ponovila je da da NATO podržava dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU, kao jedini način da se u regionu uspostavi mir i stabilnost.

Navela je da će NATO razmotriti nivo svog angažovanja sa kosovskim bezbednosnim snagama, ukoliko mandat ovih snaga evoluira.

Izvor: RTS

natovojska kosovadijalogkbs
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva