:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Januar 24, 2020   10:00

0

18

Štrahe najavio povratak na političku scenu

Bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i nekadašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je sredinom maja zbog korupcionaške afere "Ibica" bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, najavio je indirektno povratak na političku scenu Austrije, kroz nastupanje za "Savez za Austriju" (DAO) na predstojećim izborima za pokrajinu i grad Beč.

Hajnc-Kristijan Štrahe je, u svom sinoćnjem obraćanju na prvom novogodišnjem skupu DAO, koji je krajem godine osnovan od strane ranijih funkcionera FPO bliskih njemu, rekao da mora još rešiti "domaće zadatke" i voditi par razgovora pre konačne odluke.

Međutim obećao je prisutnima, a za skup se prijavilo više od 1.000 ljudi, da ih neće ostaviti na cedilu.

Ukoliko se bude odlučio za kandidaturu, a DAO bi želeo da bude nosilac njihove liste, ocenio je da je moguć "snažan povratak u Beču". Takođe, nije ni isključio mogućnost da se preimenuje DAO u "Listu Štrahe".

"Potreban je novi građanski pokret", kazao je Štrahe koji je krajem godine isključen iz članstva FPO.

Podvukao je da je došlo vreme "za nešto novo" i izrazio uverenje da je spreman da ponovo nastupi na političkoj sceni.

U nastavku govora on se obračunao sa FPO, istakavši da su "takozvani bivši prijatelji" pokazali svoje pravo lice. Rekao je da se razočarenje mora savladati i na njemu treba rasti.

Štrahe, koji je na skup došao u pratnji supruge, poslanice bez partijske pripadnosti u austrijskom parlamentu, održao je govor koji je trajao sat vremena.

"Da, napravio sam ogromnu grešku. To ne mogu sve da izbrišem, niti ispravim", rekao je govoreći o aferi "Ibica", koja mu je zaustavila političku karijeru.

U maju su se, pred izbore za Evropski parlament, u javnosti pojavili snimci od pre dve godine, na kojima je Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

"Mnogo sam popio i pričao gluposti. Ali ne sme se ni zaboraviti da je video snimak manipulativno montiran", poručio je on.

Govoreći o svom delovanju na vrhu FPO rekao je da se borio da "nacistička opredeljenja i izjave" nemaju mesto u stranci i da se protiv "braon mrlja svom snagom borio".

"Ako se budem ponovo politički angažovao, onda će to biti na čelu pokreta građana svih slojeva", najavio je on.

Izvor: RTS

ŠtraheAustrija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva