:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Novembar 23, 2021   8:14

0

168

Struja na KiM od 1. aprila 2022. poskupljuje oko 30 odsto

Prema zvaničnicima Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), energetska kriza u Evropi direktno utiče i na Kosovo, i građani već od 1. aprila sledeće godine mogu da očekuju poskupljenje od oko 30 odsto, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Povećanje će biti neophodno, preko 30 odsto, na osnovu postojećeg stanja. Ali, šta će biti tokom zimskih meseci, kolika će biti potrošnja, kolika će biti uvozna cena i  kakva će biti domaća proizvodnja određuje rast“, ​​rekao je portparol KEDS Viktor Bužala.

Evropa je već nedeljama zahvaćena energetskom krizom, zbog rasta cena gasa i drugih faktora. Kao rezultat toga, potrošači dobijaju mnogo veće račune za struju.

Građani KiM trenutno plaćaju najnižu cenu u regionu za potrošenu struju. Za jedan kilovat sat plaćaju oko 6 centi.

Prema podacima Evropske agencije za statistiku, u Srbiji kilovat sat košta oko 8 centi, u severnoj Makedoniji takođe oko 8 centi, u Bosni i Hercegovini oko 9 centi, u Albaniji oko 9,5 centi i u Crnoj Gori najskuplji od oko 10 centi.

Prema zvaničnicima KEDS, očekuje se da se cena na KiM promeni do 1. aprila 2022. godine, kada Regulatorna kancelarija za energiju (ERO) bude sprovodila redovne preglede tarifa.

Izvor: Kosovo online/RSE

KiMKEDSposkupljenje struje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva