:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2021   18:15

0

27

Stupio na snagu izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti; Zakon već na Ustavnom sudu

Izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori stupio je danas na snagu. U danu stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti nevladina organizacija Montenegro International (MI) podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu njegove ustavnosti.

Ovaj Zakon je u setu još nekoliko zakonskih akata i svi su danas stupili na snagu, nakon što su objavljeni u Službenom listu.

Predsednik Milo Đukanović potpisao je 23. januara zakone, pošto su ponovo usvojeni u Skupštini Crne Gore.

Prvi put zakoni su usvojeni 29. decembra prošle godine, ali je Ðukanović tada odbio da ih potpiše i vratio ih parlamentu na ponovo usvajanje.

Drugi put zakoni su u parlamentu usvojeni bez izmena.

Đukanović ih je potpisao, uz napomenu da dileme koje je imao u vezi sa tim zakonima ostaju i pozvao sve subjekte u Crnoj Gori da zatraže ocenu njihove ustavnosti.

Zakon o slobodi veroispovesti već na Ustavnom sudu

U danu stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti nevladina organizacija Montenegro International (MI) podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu njegove ustavnosti.
Ova NVO od Ustavnog suda traži i da donese naredbu o obustavi izvršenja osporenih članova Zakona, do konačne odluke suda jer bi, kako tvrde, njihova primena legalizovala princip diskriminacije između verskih zajednica.

Primenom zakona bi, kažu, bila legalizovana diskriminacija i ukinuta garantovana sloboda i prava njihovih vernika, legalizovane bi bile protivpravne radnje otuđenja državne imovine i kulturnog blaga Crne Gore u ime i za račun verske zajednice koja, kako navode, "nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori, koja je verska zajednica druge države i iz kojih razloga to kulturno blago može biti bespovratno otuđeno".

U opširnom saopštenju, koje prenosi podgorički portal RTCG, tvrdi se da je pomenuti zakon u dva navrata usvojen bez kvoruma, pa bi, kažu, nastavljanjem njegove primene to bio uvod u pravnu anarhiju i bila bi podrška svakom organu i telu da svojevoljno i protivpravno donosi odluke.

"Zato je od posebnog značaja i hitnost razmatranja ove Inicijative i donošenje Odluke Ustavnog suda da ovaj Zakon nije usvojen na način i po postupku definisanim Ustavom i Zakonom, te kao takav ne može proizvoditi pravno dejstvo niti opstati u pravnom saobraćaju države", navodi se, između ostalog, u Inicijativi.

Predsednik Milo Đukanović potpisao je 23. januara set zakona među kojima je i Zakon o slobodi veroispovesti, a u objavi na Tviteru je naveo da je time pokazao da poštuje Ustav, ali da su njegove dileme u vezi sa tim zakonom ostale i pozvao sve subjekte da pokrenu inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog akta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?