:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2020   15:17

0

27

Suđenje za paljenje ambasade SAD počinje 30. aprila

Viši sud u Beogradu, pošto je danas završeno pripremno ročište, zakazao je za 30. april početak suđenja petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

 

Pripremno ročište, koje je počelo u decembru, bilo je zatvoreno za javnost, a na njemu je sud utvrđivao koji će dokazi biti izvođeni tokom sudenja, a optuženi su se kratko izjasniti o krivici.

Na suđenju, koje će biti javno, okrivljeni će moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

U ovom slučaju, za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su – Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud tokom potvrđivanja optužnice zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Detalje optužnice tužilaštvo nije još saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog sudenja, početkom 2019. godine pravosnažno je oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva