:

:

TV Most

clock

April 07, 2023   13:16

0

160

Sutra otvaranje izložbe „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

U organizaciji Arhiva Kosova i Metohije, Društva prijatelja manastira Sv. Arhangela kod Prizrena i Doma kulture„Gračanica“ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske, sutra će u porti manastira Svetih Arhangela u Prizrenu, biti otvorena izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“.

Prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije se nakon premijere u Gračanici seli u Dušanovu zadužbinu kraj Bistice. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljenih razglednica i fotografija,koje predstavljaju jedinstveno fotografsko putovanje od 1878. do 1989. godine. Pomenuti ilustrovani materijal prikupljen je u: Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije.  Svoje kolekcije ustupili su i kolekcionari sa prostora Kosova i Metohije.

„Posebno mesto među tim delovima neba na zemlji zauzima čudesna lepotica i riznica skrivene lepote – dostojanstvena Gračanica. Satkana da bude prostor – niti samo od zemlje, niti samo od neba, već od jednog i drugog, postala je fascinacija mnogima. Iskreno verujem da nema čoveka, ma koje vere ili nacije bio, da mu pred Gračanicom nije zaigralo srce i da nije duboko uzdahnuo zadivljen njenom lepotom", rekao je jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske Pravoslavne Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu

Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske  i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu Stojana Zafirovića, „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“, priredili Slaviša Nedeljković i Aleksandra Novakov.

Svečano otvaranje izložbe je u subotu, 8. aprila 2023. godine od 13 časova u porti Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPrizrenizložbaManastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva