:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2022   9:54

0

134

Sutra u Studentskom klubu izložba slika iz depoa Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju

U organizaciji Studentskog centra "Priština" u Kosovskoj Mitrovici i Pokrajinskog kulturnog centra, sutra će u Studentskom klubu biti izložene slike iz depoa Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Izložba slika na Kosovu i Metohiji predstavlja nastavak saradnje institucije kulture Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja. Ova saradnja je višedecenijska, a ogledala se kao kroz razmenu program, pre svega izložbi, tako i učešću slikara na likovnim kolonijama koje se organizuju na Kosovu i Metohiji (Likovna kolonija akvarela u Zubinom Potoku, Likovna kolonija Sokolica u Zvečanu i Zimska likovna kolonija u Leposaviću.

Upravo, u tom uzajamnom odnosu nadovezuje se izložba akvarela nastalih na Koloniji akvarela u Zubinom Potoku koja predstavlja omaž upokojenom slikaru Mladenu Popoviću, koja je postavljena u Galeriji Boža Ilić u Prokuplju, u decembru mesecu 2021. godine. U organizaciji ove Izložbe učešće je uzela i Institucija kulture Stari Kolašin iz Zubinog Potoka, naveo je Dragan Popović, viši kustos istorije umetnosti..

Prema rečima Popovića, likovna zbirka Galerije "Boža Ilić" iz svog depoa, predstavlja reprezentativne radove poznatih umetnika Srbije. Neki od njih imaju i međunarodni značaj. Pre svih trebalo bi istaknuti jedanaest slika Bože Ilića, jednog od rodonačelnika socijalističkog realizma. U poratnom periodu uz Đorđa Andrejevića Kuna, Božidara Jakeca, Radovana Zogovića… bio je među glavnim protagonistima nove umetnosti. Okretanjem leđa Jugoslavije Informbirou i pristupanjem evropskoj umetnosti pedesetih godina, pada u nemilost i zaborav. Tačka raskida, Lubardina izložba u ULUS-u 1951. označava simbolično Ilićevo propadanje i Pomeranje na marginu umetnosti. Kao što je poznato, Boža je bio najbolji đak u klasi Mila Milunovića. U njegovom stvaralaštvu ukorenjeno je vrhunsko slikarsko umeće pa je stoga usledila uspešna i Logična preorjentacija u ekspresiju i donekle u fovizam. Upravo ove slike predstavljaju tu drugu fazu po kojoj je Boža takođe poznat.

Ovom prilikom izlažu se i slike Miroslava Lazovića, profesora FPU Beograd i bivšeg predsednika ULUS-a, Zorana Čalije, bivšeg predsednika ULUS-a, Vladana Rašića, Biljane Velinović, Milete Mikarića, Dragana Jovanovića, Marije Ristić, Vladana Labovića i Zorana Suvajca Zografa. Smatram da je ovo fin presek likovne zbirke muzeja i predstavlja celinu dve različite epohe koje u savršenom skladu, na najbolji način reprezentuju ljubiteljima umetnosti jednu interesantnu i vrednu zbirku, od pedesetih godina XX pa do poslednjeg perioda XXI veka.

Izložba počinje u 19 časova.

Izvor: TV Most

KiMKosovska Mitrovicaizložba slika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva