:

:

TV Most

Foto: NBS

clock

Avgust 12, 2023   8:26

0

83

Tabaković: Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ukazala je na rezultate koje je prepoznala agencija Fič kada je potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. 

"Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje i obezbedili uslove za visoke iznose direktnih investicija. Zahvaljujući tome, zabeležili smo i rast izvoza robe i usluga od 32 odsto prošle godine i 14 odsto u prvoj polovini ove godine, uprkos nižoj eksternoj tražnji. Deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u prvoj polovini ove godine iznosio svega 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, najniži je do sada i višestruko je pokriven prilivom stranih direktnih investicija. Sve su to rezultati koje prepoznaje i rejting agencija Fič", naglašava guverner Jorgovanka Tabaković. 

Kako je navedeno u saopštenju NBS, kao ključne faktore za ovakvu odluku Fič ističe kredibilan okvir ukupne ekonomske politike, viši nivo ekonomske aktivnosti merene bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika, bolje upravljanje i viši nivo ljudskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom, kao i uređene javne finansije. 

Kao razloge za svoju odluku agencija Fič naglašava i značajno popravljenu spoljnu poziciju zemlje (niži deficit tekućeg računa platnog bilansa), ubrzanje privrednog rasta, smanjenje inflacije, dokazanu otpornost bankarskog sektora, smanjenje javnog duga, znatno bolje stanje u energetskom sektoru. 

Agencija projektuje i da će devizne rezerve, koje su na rekordnom nivou, nastaviti da rastu i da će u naredne dve godine ostati na nivou koji pokriva preko pet meseci uvoza robe i usluga, što je iznad proseka zemalja istog rejtinga. 

U izveštaju se navodi i da je vrhunac inflacije iza nas i da je realno očekivati njen povratak na jednocifrene nivoe do kraja godine, čemu će doprineti i adekvatne reakcije Narodne banke Srbije. 

Ocenjuju i da će se na nivou cele godine značajno popraviti spoljna pozicija zemlje, kao rezultat rasta izvoza i manjeg uvoza energenata, navedeno je u saopštenju NBS.

Kada je reč o javnim finansijama, agencija ističe da su rezultati u 2023. godini bolji od plana usled bolje naplate prihoda zbog visoke profitabilnosti privrede i snažnog tržišta rada, kao i zbog manjih izdataka za energente. 

Agencija ističe da je u drugom tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda ubrzan na 1,7 odsto međugodišnje, a u drugoj polovini godine očekuju da privredna aktivnost nastavi da raste vođena daljim rastom izvoza, boljom poljoprivrednom sezonom i nastavkom pozitivnih kretanja u sektoru usluga, posebno u IKT sektoru. 

Na nivou ove godine očekuju rast od 2,4 odsto i ubrzanje na 3,4 odsto sledeće godine.

Rejting agencija Fič očekuje da inflacija ostane na opadajućoj putanji i uđe u ciljane okvire sledeće godine, da devizne rezerve nastave da rastu i da pokrivaju preko pet meseci uvoza robe i usluga, da fiskalni deficit u naredne dve godine bude smanjen na oko 1,5 odsto, a javni dug opšte države na ispod 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (48,1 odsto), kao i da eksterna pozicija zemlje ostane u održivim okvirima, uz visok izvoz i strane direktne investicije koje će nastaviti da u potpunosti pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa.

"Rejting agencija ocenjuje da u Srbiji vodimo dobru ekonomsku politiku, koja za rezultat ima stabilnost, snažno tržište rada i dobre osnove za održiv rast, što nam je svima cilj", zaključila je guverner Tabaković.

Izvor: T a n j u g

Jorgovanka TabakovićNBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva