:

:

TV Most

Foto: Der Standard

clock

April 29, 2020   19:38

0

169

Tači prošvercovao Pacolija iz Albanije?

Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja izjavio je da postoji sumnja da je kosovski predsednik Hašim Tači ilegalno prebacio biznismena i političara Bedžeta Pacolija iz Albanije na Kosovo, I da će ako se te glasine obistine, protiv Pacolija biti preduzete mere.

Svećlja je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da Tači treba da objasni zašto je prekršio protokol, dok je od Pacolija zatražio da odmah otkrije gde se nalazi.

"Kasno sinoć, granična policija me je obavestila da je predsednik Kosova prešao granicu malo pre 18 sati u pravcu Albanije. Vratio se ubrzo posle 19 sati. Kada je zaustavljena predsednikova pratnja, ustanovljeno je da je predsednik bio u drugom automobilu. Sedeo je na prvom mestu uprkos pravilima. Naravno, policija zbog crnih stakala nije bila u mogućnosti da utvrdi da li ima drugih osoba", preneo je Svećlja detalje sinoćnjeg događanja.

Dodao je da je predsednikov automobil bio u pratnji drugog automobila, u kojem je bio samo vozač.

"Radi pojašnjenja, prema zakonu o državnom protokolu, svako kretanje predsednika van granica mora biti saopšteno protokolu MIP-a. To nije učinjeno", rekao vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

Naveo je da u njegovom kabinetu za sada nemaju potvrdu da je Tači vozio Pacolija, ali da ako se takve glasine pokažu tačnim, "u potpunosti bi potkopale Republiku Kosovo i predstavljale bi nepoštovanje agencija za sprovođenje zakona".

"To je krivično delo", naglasio je Svećlja.

Najavio je da će policija, ako se Pacoli koji je i poslanik u kosovskoj skupštini, pojavi na Kosovu, preduzeti mere predviđene zakonom.

"Ako je poslanik Kosova bio u automobilu predsednika, svesno je prekršio pravilo karantina. Tražimo od predsednika da odgovori zašto je odlučio da prekorači državni protokol, dok od Pacolija tražimo da odmah kaže gde je inače, jer ako se u određenom trenutku pojavi unutar teritorije, policija će preduzeti mere predviđene zakonom", ponovio je Svećlja.

Pacoli je iz Švajcarske, gde je boravio od početka epidemije, juče nameravao da dođe privatnim avionom u Prištinu, kako bi dogovorio pridruživanje njegove Alijanse novo Kosovo budućoj kosovskoj vladi.

Pacolijev dolazak u Prištinu iz Lugana pratile su kontraverze, jer je iz odlazeće kosovske vlade najavljeno da ako uđe na Kosovo mora da ode u obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Pošto mu iz nadležnih ministarstava kojima rukovode saradnici odlazećeg premijera Aljbina Kurtija nisu dozvolili dolazak u Prištinu bez odlaska u karantin u Studentskom centru, Pacoli je avionom iz Lugana odleteo u Tiranu.

Izvor: RTS

HAšim TačiBedžet PacoliAlbanijaKososvoĐeljalj Svećlja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva