:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2021   18:28

0

142

Tanasković: 1.250 strana objektivne istine o Sarajevu

Srpska zajednica u Sarajevu uništena je u potpunosti tokom rata u BiH, a Sarajevo je bilo mesto najvećeg etničkog čišćenja Srba, grad sa najviše logora, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju izveštaja međunarodne nezavisne komisije o stradanju Srba u Sarajevu i sva tri naroda u regionu Srebrenice.

Na tribini "Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici", predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je međunarodna komisija urtvrdila da se u Srebrenici desio zločin, ali da je on učinjen i prema Srbima i prema Bošnjacima i da reč genocid ne može da stoji ispred dešavanja iz 1995. godine.

Član međunarodne komisije za utvrđivanje istine o zbivanjima u Sarajevu Darko Tanasković rekao je da je komisija napravila izveštaj na 1.250 stranica i da od oktobra kada se taj dokument pojavio nema ozbiljnih, argumentovanih kritika.

"Izveštaj ođednom neće moći da promeni celokupnu sliku o srpskoj krivici, ali će biti veoma dobro polazište za sve one koji su spremni da tu takozvanu istinu dovede u pitanje", rekao je Tanasković, bivši amabsador pri Unesku.

Da bi se, kako kaže utvrdile činjenice, bio je potreban širi kontekst zbivanja u Sarajevu pa su zbog boljeg razumevanja dali značaj istorijskoj dimenziji razvoja društva u BiH od osmanskog doba do komunizma.

Po njegovim rečima, na taj način pokazano je da u vreme bratstva i jedinstva u BiH nije vladala idilična atmosfera iz koje je iznenada izbio rat.

Dokument će, kako kaže, vremenom biti temeljan za uobličavanje obejktivnije slike o ratnim dešavanjima u Sarajevu i BiH.

Velika pažnja u izveštaju data je, kako dodaje i pisanju medija koje je doprinelo da se Srbi proglase za glavne krivce, rekao je on i dodao da su mediji od 700 do 800 puta u određenom periodu govorili negativne stvari o Srbima, a o muslimanima samo jednom.

Cilj izveštaja je, kako kaže, upoznavanje domaće, regionalne i međunarodne javnosti, političkih krugova i nezavisnih intelektualaca, sa realnošću stradanja Srba, rekao je Tanasković i naglasio da je važno da se napravi organizacioni i stručni napor da bude prisutpačan široj zajednici, domaćoj, regionalnoj i stranoj.

U Srbiji za sada nema dovoljno spremnosti da izveštaj bude dostupan u svim medijima, rekao je Tanasković i naglasio da je to objektivan, argumentovan izveštaj, sa kojim se može polemisati, ali se ne može odbaciti.

Bivši član Predsedništva BiH i profesor Nenad Kecmanović izjavio je da je u egzodusu Bošnjaka i Hrvata u BiH stradalo višestruko manje ljudi od 150.000 Srba kojih više nema na adresama u Sarajevu.

Dodik: Izveštaj o Sarajevu i Srebrenici doprinos istini i RS

Milorad Dodik je danas ocenio da su izveštaji međunarodne komisije o stradanjima Srba u Sarajevu i svih naroda u regionu Srebrenice, najbolji doprinos istini i slobodarskoj Republici Srpskoj koja će nastaviti da živi. Srpska zajednica u Sarajevu uništena je u potpunosti tokom rata u BiH, a Sarajevo je bilo mesto najvećeg etničkog čišćenja Srba, grad sa najviše logora, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju izveštaja međunarodne nezavisne komisije o stradanju Srba u Sarajevu i sva tri naroda u regionu Srebrenice, rekao je na

"Uveren sam da ideja RS mora da ostane čista, istina mora da bude besprekorna i zato moramo da odbacimo svaku vrstu satanizacije i prljanja njenog imena", rekao je Dodik na tribini "Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici".

Istina je kako kaže nezaobilazna, a RS se, kako kaže ne bori za "svoju" istinu, već za objektivan pristup činjenicama.

Prema njegovim rečima u RS spremni su da pričaju o svemu što donosi rat i stvarima koje nisu u okviru morala i zakona, ali ne mogu da prihvate priču o navodnom genocidu u Srebrenici kao ni nameru da je iskoriste za navode o Srbima kao genocidnom narodu ili potvrdu da se ukine RS.

Tribine poput ove u čijem radu su između ostalih učestvovali član komisije za Sarajevo Darko Tanasković, profesor Nenad Kecmanović profesor i predsednik te nezavisne međunarodne komisije Rafel Izraeli, prema Dodikovim rečima, predstavljaju značajan doprinos istini.

"Kada će istina stupiti na delo, videćemo. Činjenice koje su komisije navele moraju da postanu vlasništvo svih ljudi", naveo je Dodik i naglasio da je to važno jer je jasno da prevara u kojoj je međunarodni faktor uveličavao stradanja Bošnjaka u Srebrenici i kvalifikovao ih kako želi, a minimizirao stradanja Srba, potvrda je da stalno moramo da budemo budni i razgovaramo o toj značajnoj temi.

"Više je Srba sigurno stradalo u Sarajevu nego Bošnjaka u Srebrenici", rekao je on i naglasio da je današnji skup doprinos naporima da se na objektivan način prikaže sve što se dogodilo.

Dodik je na skupu, u čiji rad se uključio preko zuma, podsetio je da su bošnjačke i hrvatske strukture iz Sarajeva odbile predlog RS da se uključe formiranje zajedničke, neutralne međunarodne komisije koja bi izbegla uticaj zapada koji je stajao iza, kako je rekao, sramne kvalifikacije o genocidu u Srebrenici.

Podsetio je da su odmah nakon početka rata svi Srbi smenjeni sa čelnih funkcija institucija, medija ... Danas je Sarajevo od drugog većinski srpskog grada postao 95 odsto muslimanski grad - Meka i Medina.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS Milorad Kojić naveo je da u BiH treba sprečiti nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Ako bi se termin "genocid" koristio za događaje u Srebrenici, onda bi se on obezvredio, jer bi svaki zločin imao karatket genocida. Onda bi, kako kaže, trebalo izmisliti i neki drugi termin za ono što se događalo i Srbima i Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

U Sarajevu su, navodi, vršeni zločini nad srpskom intelektulnom eliltom kako bi se poslala poruka ostalim šta ih čeka.

"Sve to je dobilo karakter etničkog čišćenja zbog čega je komisija rekla da je srpska zajednica uništena u totalitetu", podsetio je Kojić.

Izvor: Танјуг

Darko TanaskovićDodikSrebrenicaSarajevoBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva