:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 09, 2024   11:48

0

112

,,Top je bio vreo'' pred prepunom salom u Zvečanu; Potresan komad o užasima rata

Glumci Narodnog pozorišta Priština izveli su u plesnoj sali "Radničkog doma" u Zvečanu predstavu "Top je bio vreo" koja govori o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, o paklu koji razara porodice i ljudske živote.

Predstavu koju je potpisao Vladimir Kecmanović, a režirao direktror prištinskog pozorišta Nenad Todorović ispratio je veliki broj građana, od kojih su neki i stajali jer su sva mesta za sedenje bila popunjena.

Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

Glavni glumac ove predstave Milovan Filipović kroz više od sat vodi publiku kao narator kroz svoj nekadašnji život, za TV Most kaže da je retka prilika da igra na Kosovu i da ga baš zbog toga svaki susret sa tamošnjom publikom raduje.

"Mislim da je ovde publika najbolje razumela ono što smo mi poručili ili je najemotivnije doživela priču koju smo ispričali i jako mi je drago zbog dvinog aplauza kojim nas je ovdašnja publika pozdravila", reako je Filipović nakon predstave.

Konstatovao je da je nažalost ratna priča nešto što se generacijski doživljava i preživljava na prostorima Srbije i Balkana.

"Ovo je priča o posledicama koje ratne okolnosti ostavljaju na čoveka. Gube se porodice i u ratu i van njega, To je neka ljudska sudbina i upravo ta sudbina je priča koju smo hteli da ispričamo. Ovo je vapaj nekog malog deteta za životom, za slobodom, za sobom. To vidimo kroz posledicu koju on vuče za sobom i kasnije u životu, ali je ipak on neko ko je sposoban da tu priču ispriča i da je podeli sa nama", pojašnjava glumac.

Mitrovčanka Tamara Tomanović, glumica Narodnog pozorišta Priština,  izjavila je da je najteže, ali i najemotivnje igrati pred svojim sugrađanima i izrazila zadovoljstvo što se vidi da građani Zvečana i Kosovske Mitrovice Mitrovice vole pozorište.

"Publika je u tišini, ne dišući ispratila priču. Osetili ste kakva je energija bila na kraju i kakav se aplauz pokrenuo nakon završetka predstave. Emotivna sam i uzbuđena, ponosna sam i mislim da je ovo bilo jedno predivno, katarzično veče. Mislim da je i Mitrovici i Zvečanu ovo bilo potrebno i da smo uživali koliko god da je bila teška predstava. Mislim da ćemo svi večeras otići kući misleći na ovo što se odigrlo, da ćemo postaviti sebi neka pitanja i doneti neke zaključke. Ovaj komad je jako težak i emotivan i trudili smo se da ne pređemo granicu da ovo ne bude patetična priča jer ona to nije. Ovo je tačna, ljudska priča, bolna priča i mislim da smo uspeli da izbegnemo zamke ovakvih komada, da izbegnemo zauzimanje strana. Ovaj komad bi trebalo da nas podstakne da zavolimo ljude oko sebe, da ne pravimo razlike i da nikako ne negujemo mržnju, već ljubav", istakla je Tamara.

U predstavi, pored Filipovića i Tomanovićeve, igraju i Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Branko Babović, Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Reditelj Nenad Todorović je zapisao belešku da "Top je bio vreo" zapravo ne pripoveda (samo) o ratu, ni o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Prema njegovoj viziji, drama nije o opsadi Sarajeva, o žrtvama i zločincima, o merenju krivice na kantaru istorije, ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu, i to virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu, i ušao u spavaću sobu. I drži nam sveću.

Adaptaciju teksta je uradila dramaturg i pisac Ivana Dimić. 

Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla je bio zadužen Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva