:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2023   17:29

0

135

Treći mesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije, najviše trpe građani

Odluka o blokadi srpskih proizvoda od strane prištinskih vlasti ulazi u treći mesec. Gubici su veliki, a šteta se svakodnevno uvećava.

Iz Priredne komore Srbije je potvrđeno da ona do sada iznosi bezmalo 50 miliona evra zbog čega trpe obe srane. Za sada još nema sigurnih naznaka da li će i kada zabrana prestati da važi.

Snežana Petrović iz Gračanice pre dva mesec platila je krtevete u ovlašćenom Simpovom salonu na KiM koji joj još nisu isporučeni.

"Kontaktirala sam vlasnika salona više puta, on se izvinjava, ponudio je i da mi vrati novac i kaže da nije do njega jer kreveti ne mogu da stignu iz fabrike u Vranju zbog odluke o blokadi", navodi Petrovićeva.

Posledice odluke prištinske vlade o blokadi robe proizvođača iz uže Srbije, iz dana u dan sve su osetnije i vidljivije na policama u trvovinama kako na severu Kosova i Metohije tako i u enklavama južno od Ibra.

"Nedostaju deterdženti, majonezi, alkoholnih pića, piva i sokova već poodavno nema, tu su i prehrambeni artikli, mnogo toga nedostaje", kaže Dragan Josifić vlasnik najvećeg srpskog marketa u Gračanici.

Potrošači traže srpske proizvode

Posledice osećaju i vlasnici manjih trgovine i marketa. Aca Vasić kaže da se najviše traže suhomesnati i mlečni proizvodi iz Srbije te čips, kolači i keks. Iako se trgovci trude da ponude robu iz regiona potrošači traže srpske proizvode.

"Rafovi ne mogu da stoje prazni, mi na upražnjena mesta izložimo robu proizvođača iz regiona ali kupci traže domaće i pitaju zašto nema kada će da je stigne“, kaže Josifović.

Trgovci kažu da su pristupačne cene i kvalitet kome su kupci ostali verni i kome veruju razlog zbog čega su srpski proizvodi traženiji u odnosu na ostale.

Odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo i Metohiju na snazi je od 14. juna, a uvedena je zbog hapšenja kosovskih policajaca koji su prešli na teritoriji centralne Srbije. Budući da su oni pušteni Priština je u međuvremenu izmenila odluku tako što je dozvolila ulazak kamionima sa srpskim tablicama. Protok robe je i dalje zabranjen.

Osim prehrambenih artikala, građevinskog materijala na Kosmet ne stiže ni srpska štampa. Stariji sugrađani spadaju u najvernije čitaoce dnevnih izdanja i njih je posebno pogodila ova zabrana.

Prištini se ne žuri da ukine zabranu

Jedan od posledica nepopustljivog stava Prištine je i nedostatak lekova i infuzionih rastvora u KBC Kosovska Mitrovica odakle su više puta upozoravali da su zalihe pri kraju.

Portparol Vlade u Prištini Prparim Krueziju izjavio je prošle nedelje da ne treba žuriti sa ukidanjem mera za promet robe iz centralne Srbije ali je pre par dana ukidanje zabrane u prištinskim medijima najavio Nenad Rašić, prištinski ministar za poratak i zajednice naglasivši da je tu informaciju dobio od Aljbina Kurtija.

U međuvremenu i albanski proizvođači se žale da im ponestaje sirovina koje uglavnom na KiM stižu iz centralne Srbije.

"Meni su se lično žalili proizvođači koji mi isporučuju robu da im ponestaje ambalaže koju su pravili od sirovina iz (centralne) Srbije“, navodi Dragan Josifović.

Profesorka srpskoj jezika iz Gračanice Mirjana Petković kaže da Priština nastoji da bukvalno zabrani sve što može da je asocira na Srbe te da nisu u pitanju samo prehrameni proizvodi.

"Mi već par decenija svedočimo da se nastoji da se ugasi srpska reč, zgaženi smo od strane moćnika iz belog sveta koji imaju svoje alatke ovde u vidu gospode koja zabranjuje“, kaže Petkovićeva.

"Ne smeju da zaborave da i iz blata i prašine i ako trenutno ne čitamo jer su nam i štampa i knjige zabranjeni mi ipak Božjom promišlju znamo da blato i prašina i te kako daju vid“, naglašava Petkovićeva.

Privredne komore i udružnja su pozvale na ukidanje zabrane. Prethodno su poziv više puta ponovile Evropska Unija i SAD. Trpe obe strane a naznaka za ukidanjem zabrane za sada još nema.

Izvor: RTS

KiMzabrana uvoza robe iz Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva