:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 15, 2019   17:55

0

257

Trivan i Nađ o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

U okviru današnje zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske minisati zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ razgovarali su o budućim pravcima saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Dva ministra razmenila su stavove povodom najznačajnijih ekoloških tema, i konstatovali da su problemi u unapređenju stanja životne sredine slični na nivou celog regiona, i samim tim predstavljaju zajednički izazov.

Razmatrajući aktuelno stanje u životnoj sredini, ministar Goran Trivan je rekao da dve zemlje, pa i čitav region, dele slične probleme u pogledu zaštite kvaliteta voda i upravljanja otpadnim vodama, ublažavanja posledica klimatskih promena, zaštite vazduha...

Ministri su konstatovali da su klimatske promene na delu, i podrazumevaju češće elementarne nepogode, pre svega češću pojavu poplava, suša i požara. Zemlje čije se privrede u velikoj meri oslanjaju na vremenske uslove, tim pre su osetljive na klimatske promene, ocenili su ministri i poručili da saradnja u ovoj oblasti može doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i prilagođavanju novim klimatskim uslovima u ovom delu regiona.

Ministar Trivan pomenuo je inicijative Srbije u borbi protiv klimatskih promena posebno ukazujući na značaj pošumljavanja kao veoma dostupnog, jednostavnog, i efikasnog načina za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u vazduhu, smanjenje erozije, i druge pozitivne uticaje koje ima povećanje šumskog fonda u borbi protiv klimatskih promena.

Zbog toga je Ministarstvo zaštite životne sredine RS, kako je rekao, dodelilo pomoć lokalnim samoupravama u pošumljavanju na nivou lokalnih zajednica, i nastaviće da pomaže i podstiče akcije pošumljavanja, ne samo na lokalnom, nego i na drugim nivoima.

Trivan i Nađ su se složili da dve zemlje pokrenu akcije pošumljavanja, i tako pomognu stvaranju uslova za uticaj na mikroklimu regiona.

Nađ je izneo probleme sa kojima se suočava Mađarska kada je u pitanju životna sredina, i naglasio štetne uticaje i posledice suša, lošeg kvaliteta vazduha, zagađenja zemljišta i podzemnih voda usled nezakonitog odlaganja opasnog otpada, i drugih, po kvalitet životne sredine Mađarske.

Saradnjom i angažovanjem zemalja u regionu i saniranje posledica bi bilo efikasnije, naglasio je Nađ.

Dva ministra su se složila da bi saradnja Srbije i Mađarske u oblasti zaštite životne sredine, pored načelnog razumevanja, trebalo da bude operativna, i da se realizuje kroz konkretne projekte zaštite životne sredine i prirode.

Na današnjoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisan je Sporazum u oblasti zaštite životne sredine, kojim su definisani oblici saradnje između nadležnih organa dveju država u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju Službe za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Танјуг

TrivanNađSrbijaMađarskazaštita životne sredine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva