:

:

TV Most

clock

April 20, 2023   22:02

0

124

Turska gasom iz Crnog mora zadovoljava 30 odsto svojih ukupnih potreba

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će puni kapacitet eksploatacije crnomorskog gasa nadomestiti skoro 30 odsto ukupnih potreba Turske.

Govoreći na ceremoniji puštanja u pogon crnomorskog nalazišta prirodnog gasa, Erdogan je rekao da Turska čini istorijski korak ka energetskoj nezavisnosti, prenela je Anadolija.

"Kada dostignemo puni kapacitet, na ovaj način ćemo moći da zadovoljimo skoro 30 odsto godišnjih potreba naše zemlje. U prvoj etapi iz crnomorskog nalazišta Sakarija dnevno ćemo vaditi deset miliona kubnih metara prirodnog gasa, dok s drugim bušotinama ta cifra ide na 40 miliona", rekao je Erdogan.

Dodao je da crnomorski prirodni gas, ne samo da će značajno smanjiti zavisnost njegove zemlje od stranog prirodnog gasa, već će i "Filjos i Zonguldak učiniti važnim energetskim čvorištem".

On  je poručio da će građani za korišćenje u primarnim potrebama domaćinstva, prvenstveno u kuhinji, imati besplatan gas tokom godinu dana.

U avgustu 2020. godine, 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa otkriveno je u bušotini Tuna-1 na plinskom polju Sakarijaa u Crnom moru, što ga čini najvećim otkrićem tog energenta u istoriji Turske.

Uz dodatnih 85 milijardi kubnih metara otkrivenih u oktobru 2020. godine, ukupna količina otkrivenih rezervi gasa iznosila je 405 milijardi kubnih metara.

Izvor: T a n j u g; Foto: Dojče vele, ilustracija

TurskagasCrno more
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva