:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 05, 2023   22:27

0

126

Turska od 10. oktobra preuzima misiju NATO na Kosovu

Turska će od 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama predvođenim NATO-om na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas portparol turskog Ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk.

Kako prenosi Blumberg, Turska ima dobre odnose sa obe strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok s druge strane isporučuje borbene bespilotne letelice Prištini.

Turska vidi lični odnos predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim u sprečavanju eskalacije nasilja nakon prošlonedeljnog napada u selu Banjska, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem.

SAD su pozvale Srbiju da povuče svoje trupe sa granice i pozove na odgovornost organizatore nasilja u kojem su ubijeni kosovski policajac i još tri osobe.

Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog najgoreg sukoba od kada je Priština proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Turska planira da apeluje na Srbiju i tzv. Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji dobrosusedskih veza, rekli su za Blumberg neimenovani izvori.

General-major turske vojske Ozkan Ulutas stigao je u utorak na Kosovo i Metohiju da preuzme komandu nad misijom, koja uključuje oko 600 turskih snaga.

Rukovodstvo Alijanse prati doprinos Turske sličnim naporima NATO-a i ističe istorijske i etničke veze sa Balkanom, koji je nekada bio deo Otomanskog carstva.

Trenutno je raspoređeno oko 3.500 NATO vojnika, što je značajan pad u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva Alijanse na KiM.

Turska tradicionalno podržava Prištinu, sa kojom deli verske i etničke veze, a nedavno je toj zemlji prodala šest svojih bespilotnih borbenih aviona Bajraktar TB2 koje je Ukrajina takođe koristila za borbu protiv ruskih snaga, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem, podseća Blumberg.

Izvor: T a n j u g

NATOKFORTurskaKiM

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva