:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2021   16:57

0

123

Tužilaštvo traži suđenje Gucatiju i Haradinaju na proleće

Specijalizovano tužilaštvo Kosova najavilo da će u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog obelodanjivanja imena potencijalnih svedoka i žrtava OVK na suđenju pozvati 10 svedoka.

Smatra da bi suđenje moglo da im počne na proleeće, jer će do 19. februara završtiti sa obelodanjivanjem svog dokaznog materijala odbrani.

Sa druge strane, odbrana smatra da nije realno da suđenje počne pre leta ove godine.

“Većina materijala koja će se koristiti na suđenju već je obelodanjena, prema tome, već je trebalo da odbrana počne svoje istrage i da ih završi nekoliko meseci po obelodanjivanju svih dokaza tužilaštva”, naveo je predstavnik tužilaštva.

Među dokazima protiv njih su video snimci, novinski članci i izjave svedoka, precizirao je on.

Napomenuo je da je istraga protiv Gucatija i Haradinaja i dalje u toku, ali da smatra da će maksimalno 10 svedoka biti pozvano da svedoči na suđenju.

Tužilaštvo je odbrani ove sedmice dostavilo i potencijalno oslobađajuće dokumente.

Advokati optuženih su naveli da su reči tužioca potpuno irelevantni, jer pre 19. februara neće biti obelodanjeni svi materijali tužilaštva, te da odbrana pre toga ne može da počne istrage.

Tražili su da se odrede striktni rokovi za završetak istrage tužilaštva i obelodanjivanje dokaza, kao i da im se obelodane poverljivi materijali i zaštićene informacije, i ukaže na medije koji su preneli zaštićene informacije, da bi mogli da spreme odbranu.

Tužilaštvo će potvrditi da su oni javno objavili poverljive materijale tužilaštva, ali nije napadalo bilo kog člana kosovskih medija, naveo je predstavnik tužilaštva.

Istakao je da je tužilaštvo već javno pohvalilo medije i nije ih napadalo, te smatra da odbrana ovde pokušava da uključi medije u optužbe protiv Haradijnaja Gucatija i tako skrene pažnju sa optužbi protiv (samo) njih.

Prethodno je potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio da prisustvuje sednici pred sudijom, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku sednice, konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv”.

Harađev advokat koji je sednicu pratio putem video veze, preneo sudu da svojim nepojavljivanjem pred sudom, njegov klijent protestvuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, pa savetu advokata, nije bio izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas - u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu nije prisustvovao ni Gucati, koji je u decembru krivicu negirao.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo. Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem fog meseca.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKGucatiHaradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva