:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2019   20:31

0

160

U Briselu drama zbog Makedonije, ostavka Zaeva lebdi u vazduhu

Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra. Italijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Evropske unije u Briselu, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo ostavku, ali je portparol vlade Muhamed Hodža to demantovao za Net.pres.

Hodža je rekao da su upoznati sa informacijom koju je objavila Ansa, ali je nije potvrdio, rekavši da Zaev sada ima niz važnih razgovora.

"Premijer ima konsultacije sa različitim ličnostima na raznim nivoima, a ako bude nekih novosti podrazumeva se da će mediji i javnosti biti obavešteni", rekao je Hodža.

Makedonski premijer nije podneo ostavku, kako su to već javili pojedini mediji u regionu, rečeno je Tanjugu u Kabinetu premijera Severne Makedonije.

Na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija koju su preneli pojedini mediji, da je Zaev podneo ostavku, iz makedonske vlade su odgovorili da je informacija pogrešna.

"Tačna informacija je da Zaev nije podneo ostavku", navodi se u kratkom odgovoru za Tanjug.

Kako Sputnjik nezvanično saznaje, Zaev je kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade. Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji. Zaev traži raspisivanje vanrednih izbora zato što nije ispunio predizborno obećanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Makedonski mediji danas su objavili da je bugarski premijer Bojko Borisov savetovao Zaeva da ne podnosi ostavku zbog toga što Evropska unija nije odobrila početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

Albanija i Severna Makedonija očekivale su da na samitu EU dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

"Nismo napravili zaključak o tome danas, ali sutra ćemo nastaviti da raspravljamo o tome", izjavila je finski premijer Anti Rine, čija država trenutno predsedava EU.

Upitan o šansi da se pronađe kompromis, on je kazao da nije siguran da je to moguće, ali da se nada da je moguće postići sporazum.

Izvor: Танјуг

Zaev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva