:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 22, 2023   12:18

0

77

U Briselu sutra počinje dvodnevni samit EU

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje poziva na samit zakazan za četvrtak i petak, 23. i 24. mart, u Briselu. 

Mišel u pismu izveštava lidere EU da će glavna tema razgovora sutra, 23. marta, biti Ukrajina.

Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridružiti liderima putem video konferencije.

Mišel kaže da će EU, kao i uvek, ponovo potvrditi “nepokolebljivu posvećenost pomoći Ukrajini”, što uključuje nastavak rada za korišćenje zamrznute ruske imovine.

“Ono što je najvažnije, od našeg poslednjeg sastanka u februaru, radimo na hitnom povećanju proizvodnje i isporuke municije u Ukrajinu. Naš cilj je da Ukrajini obezbedimo milion komada municije u narednih 12 meseci i da obezbedimo adekvatno finansiranje. U tom cilju, moraćemo da preduzmemo mere za jačanje proizvodnih kapaciteta evropske odbrambene industrije”, naveo je Mišel.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU su 20. marta u Briselu odobrili plan za isporuku Ukrajini „jedan milion artiljerijske municije u sklopu zajedničkih napora u narednih dvanaest meseci“. Dve milijarde evra evropskog novca sufinansiraće projekat, a 27 lidera EU treba da odobre ovaj plan na najvišem nivou.

Mišel izveštava lídere da će druga tema 23, marta biti o dugoročna konkurentnost EU kao ispitivanje načina za jačanje inovativnih kapaciteta EU i jačanje unije tržišta kapitala kako bi se podstakle tehnološke investicije.

Što se tiče energetike, EU prioritet je da se garantuje sigurnost snabdevanja po pristupačnim cenama. “Razgovaraćemo o načinima za postizanje ovog cilja”, najavljuje Mišel.

Migracije će takođe biti tema samita. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i švedsko predsedništvo će dati kratak izveštaj o migracijama.

U petak, 24. marta, zakazan je “Evrosamit”. Suočeni sa potencijalno nestabilnom finansijskom situacijom u svetu, EU liderima će se pridružiti Paskal Donoho, predsednik Evrogrupe i predsednica MMF Kristin Lagard. da bi razgovarali o koordinaciji fiskalnih politika, ekonomskom upravljanju i finansijsku arhitekturu ekonomske i monetarne unije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva