:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2019   9:39

0

272

U Firenci otvorena izložba "Srbija i Srbi 1914–1918"

Posle velikog uspeha u Rimu i Vićenci, izložba Arhiva Srbije „Srbija i Srbi 1914–1918" autora dr Miroslava Perišića i Jelice Reljić otvorena je juče u Firenci.

Na otvaranju izložbene postavke u zdanju Corridoio Brunelleschi e Chiostro di Levante – Biblioteca Umanistica govorili su: Nj. E. Goran Aleksić, ambasador Republike Srbije u Italiji, Masimo Fratini, gradski sekretar za kulturu, dr Marčelo Garzaniti, redovni profesor Univerziteta u Firenci, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i Simone Malavolti, istoričar.

Tom prilikom je direktor Arhiva Srbije srpskom počasnom konzulu u Firenci, Leandru Kjareliju, poklonio fotokopiju dokumenta o postavljenju prvog počasnog konzula Kraljevine Srbije u Firenci, Euđenija Makantija, 1902. godine.

Zainteresovani će izložbu moći da vide svakog radnog dana od 16 do 19 sati, do 31. maja. Izložba svedoči o istoriji Srbije i sudbini srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a posebna tematska celina posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine. Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dveju država, kao i uspomeni na gest italijanskih vojnika u Valoni 1916. godine, koji pokopavaju srpske vojnike i podižu im spomenik.

Izložbenu postavku prati bogato ilustrovani, dvojezični katalog na srpskom i italijanskom jeziku, autora dr Miroslava Perišića i Jelice Reljić.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva