:

:

TV Most

clock

April 30, 2019   18:20

0

214

U izveštaju Srpske za SB UN o Danu RS i stranim sudijama

Vlada Republike Srpske usvojila je 21. izveštaj za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Izveštaj se odnosi na period od novembra prošle godine, do aprila 2019. Vlada RS je u njemu izrazila svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

Izveštaj je u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Saveta bezbednosti uputio predsednik Vlade Republike Srpske.

Cilj izveštaja je da Vlada RS razjasni svoja stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

U prvom delu izveštaja govori se o protivpravnoj blokadi formiranja Savjeta ministara od strane SDA, koja traje više od šest meseci, od izbora održanih 2018. godine. SDA blokira imenovanje novih ministara da bi članove srpske koalicije koja je pobedila na izborima držala dalje od funkcija, čime se prenebregava volja glasača iz Republike Srpske, navodi RTRS.

"Antidemokratska blokada od strane SDA mora biti okončana, naročito zato što je zaustavila napredak BiH na evropskim integracijama i ekonomskoj reformi", navodi se u izveštaju.

U drugom delu se objašnjava da Republika Srpska podržava saradnju BiH sa NATO-om, ali se protivi pridruživanju BiH bilo kom vojnom savezu.

"Republika Srpska ima pravo da izražava stavove o tim pitanjima, naročito zato što Ustav BiH Narodnoj skupštini Republike Srpske daje ključnu ulogu u ratifikaciji ugovora. U ovom dijelu takođe objašnjavamo da ne postoji veza između integracija u NATO i EU i da BiH ne može da podnese povećanje vojne potrošnje koje bi zahtijevalo članstvo u NATO-u", prenosi RTRS.

U trećem delu Republika Srpska naglašava svoju podršku evropskim integracijama BiH, ali konstatuje da je blokada formiranja Saveta ministara od strane SDA zaustavila napredak BiH.

Četvrti deo posvećen je "provokativnoj i pravno neutemeljenoj inicijativi SDA da ospori ime Republike Srpske".

"Ustav BiH na nekoliko mjesta priznaje Republiku Srpsku upravo pod tim imenom, a ništa u njenom imenu nije suprotno konvencijama o ljudskim pravima. Inicijativa SDA je politički destabilizujuća zato što osporava samo postojanje Republike Srpske, čime se udara u srce Dejtonskog sporazuma", navedeno je u izveštaju.

U petom delu objašnjava se zašto je nova odluka Ustavnog suda BiH protiv Dana Republike Srpske, sekularnog praznika koji se obeležava na doborovoljnoj osnovi, neutemeljena u zakonu.

U šestom delu Republika Srpska objašnjava da institucije BiH ne ispunjavaju svoju obavezu u pogledu zaštite bezbednosti zemlje. Institucije BiH ne uspevaju da se izbore ni sa migrantskom krizom ni sa pretnjom od terorizma, piše u izveštaju Vlade RS.

Izvor: Танјуг

Vlada Srpskeizveštaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva