:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2023   11:00

0

167

U konaku Dečanske vinice u Velikoj Hoči služena liturgija povodom slave Sv. Trifuna

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je, uz sasluženje igumana manastira Sv. Arhangeli i   Mihajla i arhimandrita Stefana, igumana manastira Zočište, kao i monašta i sestrinstva eparhije raško-prizrenske u konaku Dečanske vinice u Velikoj Hoči liturgiju povodom praznika Sv. Trifuna.

Nakon liturgije po tradiciji orezani su prvi čokoti vinove loze, po kome je ovaj kraj i poznat. Sveti Trifun je i opštinska slava Orahovca.

Obeležavanju slave Sv. Trifun u Velikoj Hoči , prisustvuje i  pomoćnica direktora  Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Vladika Teodosije je u besedi rekao da volimo i poštujemo bližnje svoje i da se radujemo sreći bližnjih, jer je Svrti Trifun to činio još kao dete  i služio je svojim bićem Hristu.

„Gospod nas uči da imamo ljubavi na prvom mestu i rekao je  po tome ću poznati da ste moji učenici ako imate ljubav među sobom.Ako smo imali ljubavi prema bližnjima  ovde u ovom životu znači imali smo Hrista u sebi,jer je gospod ljubav i on nam daje snagu i silu da imamo ljubavi.Da ne budemo zlobni ,zavidni i da ne budemo ljubomorni , već da volimo bližnje svoje i da se radujemo dobru i sreći svojih bližnjih,a tome nas uči gospod pripremajući nas ne za prolazno carstvo, već za neporolazno carstvo nebesko.Ovde danas u Velikoj Hoči u konaku Dečanske vinice  koja je posvećena  Svetom Trfiunu ,koji je zaštititnik vinogradara i svih onih koji nesebično služe Bogu i koji ljube boga. Žitje Svetog Trifuna kaže  da je bilo dete pobožnih roditelja , ali siromašnih i od malena je zavoleo Hrista i još kao dete celim svojim bićem služio je Hristu, on je i srešu i radost nalazio u Hristu. I još od samog detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je imao dar da isceljuje bolesne, i da izgoni zle duhove. U to vreme vladar Rimskog carstva bio je car Gordijan III, čija je ćerka Gordijana naprasno poludela. Svi lekari u carstvu nisu mogli da je izleče. Tada zli duh iz devojke progovori i reče da njega niko ne može isterati, osim, ugodnika Božjeg, Trifuna“, istakao je u besedi vladika Teodosije.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMVelika HočaDečanske viniceTeodosijeSveti TrifunMilena Parlić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva