:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2023   11:37

0

131

U Kravici služen parastos za poginule Srbe na Božić 1993.

U bratunačkom selu Kravica danas je služen parastos za sve poginule u velikom srpskom stradanju na Božić 1993. godine.

Parastos je služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla za 158 nastradalih Srba iz Kravica i susednih zaselaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice, 7. januara 1993.

Etničko čišćenje u srednjem Podrinju počelo je u aprilu 1992. godine uništavanjem svega što je srpsko.

Muslimanske snage iz Srebrenice su pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, nastavile progon, ubistva i uništavanje srpskog stanovništva i imovine tokom cele 1992. i početkom 1993. godine.

Nakon brojnih zločina počinjenih u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca u prvoj godini građanskog rata u BiH, Orićevi džihadisti su krvavi pir nastavili i 1993. godine kada su na pravoslavni Božić upali u Kravicu, gde su ubili 49, a ranili 80 srpskih civila i vojnika.

Sedam ih je nestalo i pet ih još nije pronađeno ni nakon 30 godina. Među nestalima tog dana su i dve žene.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete, prenela je RTRS.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Zarobljene su mučili, masakrirali, odsecali im glave i pokazivali ih u Srebrenici, a zabeležen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju.

Ta praksa nije prekinuta ni nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom UN u aprilu 1993. godine.

Izvor: T a n j u g; Foto: tviter/Vlada Republike Srpske

Republika SrpskaKravicaparastos
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva