:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2020   10:26

0

181

U Novom Sadu se otvara kuća bana Jelačića

Projekat obnove unutrašnjeg dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu je završen, što će danas biti i svečano obeleženo u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je obnova dokaz da Srbija vodi računa o hrvstskoj manjini.

Na današnji dan rođen je grof Ban Jelačić, u kući na Petrovaradinu, koja je jedan od najlepših primera barokne gradnje i baroknog stila iz polovine 18 veka, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da je grad je obnovio fasadu i spoljne radove.

"Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksnadra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obezbedila novac u iznosu od 600.000 evra Hrvatskom nacionalnom veću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta i danas ćemo predsedniku Srbije predati i pokazati projekat kompletne obnove unutrašnjosti kuće", naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je Srbija uređena država u kojoj je zakon jednak za sve.

„Voleli bismo da vidimo sličan odnos prema našim sunarodnicima koji žive u državama u okruženju. Mislim da smo pokazali da su pripadnici hrvatske nacionalne zajednice apsolutno ravnopravni i svesni smo kulturno istorijskog značaja ovog objekta za celokupno društvo", istakao je gradnonačelnik Novog Sada.

Svečanost počinje u 18 sati, a biće pristune visoke zvanice iz Republike Hrvatske.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva