:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 02, 2020   13:48

0

63

U šest bolnica u BiH “ušao” korona virus

U Šest bolnica u BiH i nekoliko domova zdravlja “ušao” je korona virus uprkos apelima stručnjaka da su medicinske ustanove “poslednja brana odbrane” od ove pošasti. Prema pisanju sarajevskog portala Kliks, reč je o UKC Tuzla, UKC Banjaluka, KCUS SKB Mostar, bolnica u Doboju i Centar za srce BiH.

 

Ipak, od 5. marta, kada je registrovan prvi slučaj korona virusa u BiH do danas je zaraza ušla i u šest bolnica i u nekoliko domova zdravlja.
Portal piše da je najpre sredinom marta virus "ušao" u mostarsku Univerzitetsku kliničku bolnicu.
Zbog nemara prilikom prijema pacijenta naknadno je potvrđeno da je medicinska sestra zaražena korona virusom, što je kao posledicu imalo da određeni broj lekara i medicinskog osoblja mora u izolaciju. Potom je iz Republike Srpske saopšteno da je zaražen lekar u bolnici u Doboju, a zatim i lekar u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.
Danas je potvrđeno da je i jedna medicinska sestra u UKC pozitivna na korona virus.
Saopšteno je da su svi ostali testirani i da su negativni.
Najveći broj lekara i zdravstvenih radnika zaražen je u Tuzli, i to u čak dve bolnice. Jedna je Centar za srce, gde je zaraženo devet osoba (lekari i medicinske sestre) i troje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (dve doktorke i jedna medicinska sestra), koji su porodično povezani sa zaraženim u Centru za srce.
U ove dve zdravstvene ustanove u Tuzli do sada je testirano 110 osoba.
U najvećem kliničkom centru, KCUS u Sarajevu od juče do danas potvrđeno je da su zaražena četiri lekara s Klinike za gatsroenterohepatologiju.
Pored navedenih bolnica korona virus je ušao i u neke domove zdravlja, gde su zaraženi nemedicinski radnici, piše portal.
Tako je u goraždanskom Domu zdravlja zaražen vozač, a u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, u objektu Vrazova, zaražene su dve osobe, nemedicinski kadar.
U Konjicu je glavni epidemilog u izolaciji s obzirom na to da joj je suprug zaražen korona virusom, pa je prinuđena da radi od kuće.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva