:

:

TV Most

Foto: RIA Novosti

clock

Januar 21, 2024   16:45

0

73

U ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku poginulo 25 osoba

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan je na 25, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu napisao da je još najmanje 20 osoba povređeno, od kojih se dvoje dece nalazi u srednje teškom stanju. 

"Ima i teško povređenih", naveo je Pušilin, ističući da je svima pružena neophodna medicinska pomoć, prenela je agencija RIA Novosti.

Prethodno je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao da je u napadu poginulo 18 osoba, a da je 13 povređeno.

Pušilin je rekao da su ukrajinske snage granatirale pijacu u nedelju, kada je najveća gužva.

Dodao je da operativne službe rade na licu mesta i da je u toku i potraga za fragmentima oružja koje je korišćeno u napadu.

Dopisnik RIA Novosti javio je da su ukrajinski vojnici ispalili najmanje šest granata kalibra 155 milimetara na područje Tekstilščika u okrugu Kirovski, gde se nalaze pijace i veliki broj prodavnica.

Na tom području u svakom trenutku ima mnogo civila.

Kirovski okrug se nalazi u jugozapadnom delu Donjecka.

Ruski MSP osudio ukrajinski napad na Donjeck nazivajući ga činom terorizma

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je današnji napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck, u kojem je poginulo najmanje 25 i povređeno 20 osoba, i pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi akcije Kijeva.

U saopštenju ministarstva se tvrdi da je režim u Kijevu, uz podršku SAD i saveznika, ponovo izvršio "varvarski teroristički akt" protiv civilnog stanovništva. 

Ministarstvo je ocenilo da neobuzdana želja Zapada da nanese "strateški poraz" Rusiji gura Kijev da sprovodi sve "nepromišljenije akcije". 

"Reč je o terorističkim aktima, masovnim kršenjima humanitarnog prava i ratnim zločinima", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će eventualno ćutanje međunarodne zajednice povodom ovoga napada značiti prećutno odobravanje ubistava civila i, kako se navodi,  "ohrabriti ukrajinske neonaciste da počine još krvavija zlodela".

Ministarstvo ukazuje da "teroristički napadi" kijevskog režima pokazuju da Ukrajina nema političku volju za mir i rešavanje sukoba diplomatskim putem. 

"Na osnovu ovoga, očigledna je potreba za postizanjem svih ciljeva i zadataka ruske specijalne operacije", zaključuje ministarstvo.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da će ukrajinski napad na Donjeck biti jedna od glavnih tema sastanka Saveta bezbednosti o Ukrajini u ponedeljak. 

Na sastanku će učestvovati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, objavila je agencija RIA Novosti.

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan je na 25, a najmanje 20 osoba je povređeno, uključujući dvoje dece, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Ukrajinski napad na Donjeck biće sutra tema sastanka SB UN

Ukrajinski napad na Donjeck, u kome je stradalo 25 osoba, a 20 ranjeno, bice u fokusu sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije koja se održava sutra, najavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

On je rekao da će sastanku prisustvovati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne sumnjam da ce ovaj, još jedan zverski zločin ukrajinske vojske biti među centralnim temama Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije, 22. januara, uz učešce Sergeja Lavrova", napisao je Poljanski na svom Telegram kanalu.

Druga tema, prema rečima Poljnaskog bice isporuke oružja Zapada Ukrajini, kako prenosi Tass.

Ukrajinski vojnici granatirali su danas pijacu u Donjecku, a prema rečima lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina, ukrajinske trupe koristile su rakete kalibra 152 i 155 milimetara.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve odgovorne vlade i međunarodne strukture da osude, kako su naveli, ukrajinski teroristički napad na Donjeck.

Gutereš osudio ukrajinski napad na Donjeck

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio ukrajinsko granatiranje Donjecka, u kojem je poginulo više desetina ljudi.

"Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka u Ukrajini, u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi i povređeno više od 20 ", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, Gutereš je upozorio da su napadi na civile i civilnu infrastrukturu "zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, prenosi TASS.

Ukrajinske snage su danas gađale pijacu u Donjecku. 

Prema rečima predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina, ukrajinske trupe su koristile artiljerijske sisteme 152 mm i 155 mm, a u napadima je stradalo 27 judi, dok je ranjeno najmanje 25.

Ubrzo nakon udara, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da će se o ukrajinskom udaru na Donjeck razgovarati na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je zatražila Rusija.

Poglavar Unije staroveraca: Papa osudio ukrajinski napad na Donjeck

Papa Franja najoštrije je osudio ukrajinsko granatiranje pijace u Donjecku i pozvao na početak pregovora, rekao je za TASS predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov, pozivajući se na lični razgovor sa papom.

„Papa Franja oštro osuđuje napade na Donjeck i takođe snažno poziva na početak pregovora“, rekao je Sevastjanov.

Prema njegovim rečima, papa smatra da je sukob u Ukrajini stigao u ćorsokak i da se ne može rešti vojnim putem, već samo pregovorima. 

"Nastavak sukoba samo će doneti patnju civilima. Papa poziva na mirne pregovore, u kojima bi strane mogle razgovarati o međusobnim pritužbama i načinima za njihovo rješavanje", dodao je Sevastjanov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je današnji napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck, u kojem je poginulo najmanje 25 i povređeno 20 osoba, i pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi akcije Kijeva.

Izvor: T a n j u g

DonjeckgranatiranjeRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva