:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 01, 2020   12:05

0

110

Uber: Nijedna regija u svetu nije bliža EU od šest država Zapadnog Balkana

Tokom svog predsedavanja Nemačka želi da EU ostane sposobna da deluje i radi u partnerstvu s drugima i na osnovu u jasnih pravila, poručila je ambasadorka te zemlje u BiH Margret Uber i istakla da se angažman njene zemlje neće zaustaviti na granicama EU.

 

U autorskom tekstu za sarajevski portal Kliks, Uber kaže da nijedna regija na svetu nije bliža EU od šest država Zapadnog Balkana.
"Pored naše geografske blizine posebno nas vežu bliski međuljudski odnosi. Zbog toga nam je važno da su zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, uključene u odgovor na krizu", navela je ambasadorka.
Podsetila je da je već u martu EU najavila paket podrške kao odgovor na pandemiju korone za Zapadni Balkan.
"Sredstva u iznosu od 80,5 miliona evra opredeljena su samo za BiH. Tako je EU poslala Bosni i Hercegovini snažan znak solidarnosti i povezanosti", navela je Uber u tekstu pod naslovom "Zajedno za poravak Evrope".
Ocenila je da uprkos ograničenjima uzrokovanim pandemijom korone, postignut značajan napredak u politici EU sa Zapadnim Balkanom pod hrvatskim predsedavanjem: to uključuje odluku o otvaranju pregovora o pristupanju s Albanijom i Severnom Makedonijom.
"Zajedno za oporavak Evrope moto je nemačkog predsedavanja Savetom EU koje počinje 1. jula 2020. godine. U ovoj ulozi želimo raditi na snažnoj i inovativnoj Evropi do kraja 2020. godine", navela je nemačka ambasadorka.
Istakla je da okvir za to nije jednostavan jer je pandemija Covid-19 u osnovi izmenila naše viđenje predsedavanja.
Prevazilaženje pandemije ostaće, kako je navela, ključni izazov s kojim se, kako kaže, možemo uspešno suočiti samo ako radimo pragmatično i u duhu saradnje u EU i na međunarodnom nivou.
"Odgovor Evrope na ovu krizu će stoga biti u središtu našeg predsedavanja Savetom. Pored direktnog upravljanja krizom i obuzdavanja virusa, glavni je cilj prevladati ekonomske i socijalne posledice pandemije. Težimo ka uključivoj strategiji rasta, kako bismo spojili ekonomski oporavak Evrope s jačanjem socijalne sloge i prelazom na održivu ekonomiju. EU iz krize treba izaći jača, pravednija i održivija", navela je između ostalog Uber.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva