:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2019   12:16

0

171

Ukidanje necarinskih barijera pretpostavka za rast

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da je Srbija malo tržište, ali da igra važnu ulogu u oslobađanju trgovinskih potencijala Zapadnog Balkana, što je tržište od oko 20 miliona ljudi.

"Povezivanje i preplitanje trgovine Srbije i njenih suseda daće doprinos privrednom rastu, ali i regionalnoj stabilnosti", rekao je Skot na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine, koju je organizovala Američka privredna komora (AmCham).

Skot navodi da je Srbija sa Bosnom i Hercegovinom uklonila barijere za izvoz određenih proizvoda i nada se da će se taj trend nastaviti i sa drugim zemljama.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji, Jelena Pavlović ocenila je da je ukidanje necarinskih barijera za AmCham prioritet u oblasti spoljne trgovine i da predstavlja važnu pretpostavku za rast privrednih aktivnosti.

Ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu je velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura, smatra Pavlovićeva.

Od oktobra prošle godine ubrzano je carinjenje ekspresnih pošiljaka, navodi se u materijalima koje je prezentovala Američka privredna komora u Srbiji.

Dodaje se da je Srbija sa Republikom Severnom Makedonijom usaglasila radno vreme fitosanitarne inspekcije na granici, a sa BiH dogovorila priznavanje izveštaja o ispitivanju za tehničku robu akreditovanih laboratorija.

Kako se navodi, u postupku je i uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za obavezujuće obaveštavanje o poreklu robe i radi se na bližem definisanju efikasnih procedura za uvoz lako kvarljive robe. 

Izvor: Танјуг

Skot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva