:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2022   21:46

0

201

Ukrajina - 100 dana rata, šest paketa sankcija

Rat u Ukrajini ušao je u stoti dan. Šest paket sankcija EU danas stupa na snagu. Nove sankcije Rusiji uvode i Sjedinjene Države. Moskva poručuje da brodovi sa žitaricama mogu da napuste ukrajinske luke. Kijev poručuje da vodi isključivo defanzivni rat.

EU usvojila šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije, od danas embargo na naftu

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi danas trebalo da stupi na snagu, a nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistirala Mađarska.

Šesti paket sankcija EU protiv Rusije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke Sberbanke iz SVIFT sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

(Tanjug) 

Medvedev: SAD i Brisel umanjuju šanse za političko rešenje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela, te napominje da će Rusija morati da deluje po centrima odlučivanja u slučaju da Kijev upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobio od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji.

"Potrebno je razumeti da se krajnji centri donošenja odluka u ovom slučaju, na žalost, ne nalaze čak ni na teritoriji Kijeva. Zbog toga je to opasnost koju treba uzeti u obzir", rekao je Medvedev u intervjuu za TV "Al Džazira".

On je precizirao da se kada je reč o centrima donošenja odluka to odnosi na ministarstva odbrane i generalštabove.

Medvedev je ocenio da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini pogoršavaju pod uticajem Vašingtona i Brisela, preneo je Sputnjik.

"Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti", istakao je Medvedev.

Podsetio je da je Kijev pre nekog vremena pokazao u izvesnoj meri želju za dogovorom o ključnim pitanjima i to na realističnoj osnovi koja se ogledala i u spremnosti da se priznaju Krim i Donbas, odustane od članstva u NATO i izvrši delimična demilitarizacija.

"Ali, onda, očigledno pod uticajem tih poziva koje Kijev čuje iz Vašingtona i Brisela, ti pregovori su obustavljeni. Situacija se, međutim, nije popravila, u izvesnoj meri se pogoršala. Situacija se odvija po sasvim drugačijem scenariju. Tj. dalje se razvija specijalna vojna operacija, mada su imali šansu da pokušaju da se dogovore s nama po tom pitanju", zaključio je Medvedev.

(Tanjug)

Antonov: Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

„Nismo iznenađeni novim ograničenjima“, rekao je ambasador, opisujući ih kao „još jednu potvrdu rusofobične histerije Vašingtona“, prenosi TAS S.

„Uvereni smo da će se sa štetnom praksom ograničavanja samo pogoršati globalna pitanja, što će dovesti do novih poremećaja u lancima snabdevanja i uticati na bezbednost hrane. Ekonomske fluktuacije mogu uticati i na Sjedinjene Države“, naglasio je Antonov na Telegram kanalu ruske ambasade.

On je još rekao da je Moskva čak i u situaciji kada je pogođena ograničenjima i zabranama, spremna da servisira svoje dugove.

"Uvereni smo da pokušaji da se blokira mogućnost plaćanja za Rusiju neće ostati neprimećena od strane ozbiljnih investitora, podrivajući poverenje u SAD“, rekao je ruski ambasador.

Vlada SAD je 2. juna proširila svoje crne liste sankcija Rusiji ,zbog agresije na Ukrajinu, dodajući niz zvaničnika, preduzetnika i rukovodilaca kompanija, kao i 16 preduzeća.

Ministarstvo trgovine SAD dodalo je na crnu listu 71 pravno lice iz Rusije i Belorusije, uključujući brojne brodograditelje i proizvođače aviona, navodi TAS S.

Kijev: Nećemo upotrebiti američko oružje za napad na Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da Ukrajina ne namerava da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju i dodao da Rusija po tom pitanju iznosi lažne optužbe.

"Danas je za Rusiju zadatak broj jedan da potkopa poverenje između Ukrajine i SAD. Naši partneri znaju gde se koristi njihovo oružje" - napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Gardijan.

On je dodao da Ukrajina vodi odbrambeni rat i ne planira da koristi sisteme za lansiranje raketa (MLRS) za napad na objekte u Rusiji i da ukrajinski partneri znaju gde se koristi njihovo oružje.

Pacijenti iz Ukrajine prebacuju se u bolnice širom EU

Evropska komisija je objavila da je 500 ukrajinskih pacijenata, kojima je potreban nastavak lečenja ili hitna medicinska pomoć, do sada prebačeno u evropske bolnice zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite EU.

Ukrajinski pacijenti se trenutno nalaze na lečenju u Belgiji, Nemačkoj, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Portugalu, Rumuniji i Švedskoj, navode u Briselu.

"Ovo je prava evropska solidarnost na delu. EU je mobilisala pomoć, koja je bez presedana po obimu i brzini, da podrži i zaštiti Ukrajinu i njen narod. Ukrajina može i dalje da računa na nepokolebljivu podršku EU", izjavila je komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

U Briselu navode da se u bolnicama u EU leče ukrajinski pacijenti sa hroničnim bolestima, ali i osobe povređene u ratu, a da se saradnja na tom polju nastavlja preko Mehanizma solidarnosti, specifičnog evropskog sistema za medicinske transfere u okviru Mehanizma civilne zaštite EU.

Dobrovoljac iz Francuske ubijen u Ukrajini

Francuski državljanin koji je otišao na istok Ukrajine da se bori kao dobrovoljac uz ukrajinske vojnike, poginuo je tokom borbi, potvrdila je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Kijev: Ugrožen rad nuklearke u Zaporožju, nema rezervnih delova

Najveća evropska nuklearna elektrana u ukrajinskom Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji koju kontrolišu ruske snage, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih delova zbog čega je ugroženo funkcionisanje nuklearke, saopštila je danas ukrajinska vojna služba.

Nuklearku u jugoistočnom regionu Zaporožju osvojile su ruske trupe nedugo nakon početka napada na Ukrajinu 24. februara, ali u elektrani i dalje rade ukrajinski tehničari, preneo je Rojters.

"Došlo je do kritičnog razvoja u fabrici u smislu stabilnog i bezbednog funkcionisanja. Tamo praktično više nema rezervnih, niti potrošnih delova", saopštila je obaveštajna služba ministarstva odbrane.

Navodi se i da radnici elektrane rade u sedmodnevnim smenama, te da su im oduzeti sva privatna imovina i telefoni.

Vlada Luganske Narodne Republike zabranila korišćenje Vibera

Vlada samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je danas da je blokirala pristup aplikaciji Viber, jer je "neprijatelj koristi u vojne svrhe".

"Viber je blokiran kao deo neprijateljske vojne infrastrukture. Počev od danas, vladinim dekretom se privremeno ukida pristup Viberu", navodi se u saopštenju vlade LNR-a na Telegramu, koje je preneo Tas.

Ministar telekomunikacija LNR Oleg Fetisov rekao je da je ova odluka bila iznuđena zbog "učestalih primera u kojima neprijatelj dolazi do podataka o lokacijama ključnih civilnih i vojnih infrastruktura kako bi sprovodili vojne udare na ljude, bez obzirana na pol, godine ili status".

Fetosov je naglasio da postoje mnoge alternative Viberu za komunikaciju među ljudima koje još nije, kako je naglasio, "koristio neprijatelj u vojne svrhe".

U eksploziji na plaži u Mariupolju poginule dve osobe

Dve osobe, među kojima jedno dete, poginule su danas u eksploziji na plaži u Mariupolju, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

"Usled eksplozije objekta na peščanoj plaži dve osobe su poginule, od kojih je jedno dete", saopštio je Štab za odbranu od terorizma, prenela je agencija Intefaks.

Putin: Mi ne blokiramo izvoz žitarica iz Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da cene đubriva nemaju nikakve veze sa ruskom operacijom u Ukrajini, kao i da će se situacija sa đubrivom dodatno pogoršati zbog sankcija EU.

Naziva blefom navode da Rusija ne dozvoljava izvoz žitarica iz luka u Ukrajini. Putin kaže i da Ukrajina može slobodno da izvozi žitarice preko luke u Odesi koju kontroliše.

Takođe, ističe i da je Moskva spremna da garantuje izvoz preko Azovskog mora i da bi izvoz mogao da se vrši preko Rumunije i Poljske. 

"Garantujemo bezbednost prilikom izvoza žitarica iz luka", poručio je Putin. 

Dva novinara Rojtersa ranjena kod Severodonjecka, vozač mrtav

Dva novinara Rojtersa povređena su danas u granatiranju kod Severodonjecka na istoku zemlje, a njihov vozač je poginuo, potvrdio je za Si-En-En portparol britanske agencije.

Prethodno je izvor iz Rojtersa za agenciju Tas rekao da su dva novinara te agencije povređena kada je ukrajinska vojska granatirala put i pogodila automobil u kojem su se oni nalazili.

"Mali delić šrapnela koji je pogodio Aleksandrovu nogu otklonjen je i on može da hoda, a Pavelu je polomljena ruka", rekao je izvor i dodao da se oba novinara nalaze u bolnici u gradu Rubežnoje.

Portparol Rojtersa precizirao je za Si-En-En da su povređeni novinari bili u vozilu koje su im obezbedili proruski separatisti i da ih je vozila osoba koju su zadužile proruske snage.

"Rojters izražava najdublje saučešće porodici poginulog vozača", rekao je portparol.

Severodonjeck u Luganskoj oblasti poslednjih dana je poprište žestokih granatiranja u borbi ukrajinskih i ruskih snaga za kontrolu nad tim gradom.

Kijev: Ruske snage se grupišu na prilazu Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu.

Generalštab Ukrajine naveo je da se ruske snage pripremaju da nastave ofanzivu prema Slavjansku, dok Si-En-En navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Generalštab dodaje da su Rusi pokušali da pokrenu napad na gradove severozapadno od Slavjanska - Barvinkove i Svijatohirsk, ali da nisu imali u tome uspeha.

U Severodonjecku se, prema navodima Generalštaba, borbe nastavljaju, a Rusi su uz korišćenje artiljerijske vatre upali u stambena naselja u istočnom delu grada.

"Neprijatelj ima delimičan uspeh", naveo je Generalštab Ukrajine.

Gajdaj: Povratili smo 20 odsto Severodonjecka

Ukrajinske snage su povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom, izjavio je večeras šef istočnog regiona Luganska Serhij Gajdaj.

"Dok je situacija ranije bila teška, a ruske snage su držale 70 odsto teritorije grada, sada smo ih odbili nazad za 20 odsto", kazao je Gajdaj za državnu televiziju, preneo je Rojters.

Gajdaj je dodao da su Rusi granatirali ukrajinske pozicije satima i onda su napredovali samo da bi bili vraćeni nazad uz pomoć ukrajinskih boraca koji nisu povređeni.

"Ali ovog puta naši vojnici napreduju korak po korak, jer sa artiljerijom, avionima, minobacačima, prosto uništavaju sve pred sobom", istakao je Gajdaj.

On je rekao i kada ukrajinska vojska bude dobila dalekometno oružje ruske trupe će biti daleko od ukrajinskih položaja.

"A onda, verujte mi, ruska pešadija će moći samo da beži", dodao je.
 

Izvor: T a n j u g, RTS

RusijaUkrajinaEUsankcijenaftaMedvedevAntonov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva