:

:

TV Most

clock

April 19, 2019   22:22

0

108

Unesko: Notr Dam ne mora da izgleda kao pre

Rekonstrukcijom katedrale Notr Dam mora da se zaštiti njena univerzalna vrednost, ali to ne znači da treba da izgleda isto kao i ranije, rekli su predstavnici Uneska koji su se sastali sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Predstavnici Uneska rekli su da su spremni da pomognu u obnovi Notr Dama, posebno pružanjem tehničke ekspertize, navodi se u saopštenju kabineta francuskog predsednika, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli izjavila je da se mora poštovati "integritet i autentičnost" katedrale jer je ona deo svetske kulturne baštine, ali to ne znači da mora da ostane nepromenjena.

Unesko formalno priznaje da je pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva "u koje su uključene promene nastale prirodnim i istorijskim procesima i novim mogućnostima koje nude tehnologije koje se razvijaju".

Iz pariske vatrogasne brigade rečeno je da je katedrala Notr Dam sada sigurna i da će je vatrogasci večeras napustiti.

Ne postoji više rizik da zidovi padnu sa građevine, rekao je potpukovnik Gabrijel Plus i dodao je da su vatrogasci uspeli da ohlade zidove katedrale i uklone ostatke koji su prilikom požara pali sa krova u katedralu.

Izvor: Танјуг

UNESKONotr Dam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva