:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 19, 2020   20:38

0

189

Varhelji: Izveštaji o napretku Zapadnog Balkana i Srbije na jesen

Komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je danas da će izveštaji o napretku zemalja u procesu pristupnja EU biti objavljeni na jesen, umesto u uobičajnom ”prolećnom terminu”.

”Na jesen, nadam se već u septembru, izaćićemo sa paketom proširenja”, najavio je Varhelji.

Odgovarajući na pitanje predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o terminu objavljivanja ovogodišnjeg ”paketa proširenja”, komesar Varhelji kaže da je čuo mnoga nagađanja o tome kako u zemljama članicama, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

”Radimo dan i noć na krizi Kovid-19. Za sada je teško predvideti kako ekonomsku situaciju tako i sprovođenje reformi, a želimo da predstavimo sadržajan i dobar izveštaj o napretku”, rekao je Varhelji.

Za septembar komesar za proširenje najavljuje i ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji će, kako navodi, zavisti od pregovora o novom višegodišnjem bužetu EU.

”Želim da nastavim posao i da iskoritim zamah i konsenzus stvoren oko proširenja”, poručio je Varhelji u EP.

On dodaje da je fokus Evropske komisije u ovom trenutku na pregovaračkim okvirima za Severnu Makedoniju i Albaniju, a da će ti okviri, zajedno sa ažuriranim informacijma o napretku te dve zemlje, izaći u junu.

Oliver VarheljiEvropski parlamentSrbijaZapadni Balkan

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva