:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 12, 2023   12:30

0

115

Varhelji: Lideri EU jasno potvrdili perspektivu članstva Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da su lideri Evropske unije vrlo jasno potvrdili perspektivu članstva za Zapadni Balkan i pozvali na ubrzanje procesa proširenja.

On je rekao da je proširenje Evropske unije ponovo na najvišoj političkoj agendi Evrope, što je veoma važan signal da će uskoro i doći do proširenja.

"Pošto nova geopolitička situacija daje podsticaj procesu proširenja uopšte, mislim da oko toga svi možemo da se složimo", rekao je Varhelji u Briselu.

Prema njegovim rečima, ova Komisija je od samog početka svog mandata uvek bila snažan zagovornik proširenja. 

"Neumorno smo radili na tome da ovo pitanje vratimo na sto i ne samo na sto, već i na sto lidera. A danas vidite da je proširenje među prve tri teme kojima se naši lideri bave", istakao je Varhelji. 

On je kazao da je proširenje geopolitički projekat za Evropu, geopolitički projekat za region, ali da je proširenje više od samog institucionalnog procesa. 

"Proširenje se takođe odnosi na integraciju. A u toj integraciji treba govoriti i o stvarnoj integraciji, znači, o integraciji društava, ekonomija, zemalja članica Evropske unije", rekao je Varhelji.

On je naveo da je EU uverena da ubrzanje proširenja počinje ubrzanjem integracije zato što je ekonomska konvergencija u središtu koristi od članstva u EU i da je EU svesna da je regionu potreban bolji pristup ključnim pokretačima ekonomskog rasta.

"Ovo je suština Plana rasta koji ćemo staviti na sto kasnije ove godine", naglasio je Varhelji.

Prema njegovim rečima, to bi pre svega, trebalo da znači postepenu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i pre članstva u EU. 

"Zato što će to biti od koristi i za nas, za naše partnere u proširenju, za njihove ekonomije, za njihove ljude na Zapadnom Balkanu, ali i za naše ekonomije i naše ljude", istakao je Varhelji.

Kao drugo, on je rekao da EU, takođe, želi da se založi za ekonomsku integraciju unutar Zapadnog Balkana i u skladu sa konceptom Zajedničkog regionalnog tržišta.

"Treće, plan rasta će pomoći našim partnerima sa Zapadnog Balkana da se više fokusiraju na fundamentalne reforme i vladavinu prava i demokratiju. Imati te vrednosti u srži procesa proširenja ključno je za kredibilitet njihovih napora, ali i za kredibilitet naših napora", izjavio je Varhelji.

On je istakao da je implementacija ovih ključnih reformi neophodna za brzo sprovođenje Plana rasta.

"I na kraju, ali ne manje važno, želimo da obezbedimo neophodne alate da započnemo zatvaranje ekonomskog i socijalnog jaza čak i pre pristupanja kroz pojačan finansijski doprinos za ubrzavanje svih reformi koje naši partneri na Zapadnom Balkanu sprovode da bi postali članovi", naveo je Varhelji.

Prema njegovim rečima, Plan rasta je novo oruđe koje EU stavlja na raspolaganje Zapadnom Balkanu i to će stvoriti prave uslove da oni postanu članovi Evropske unije. 

"Ne samo da tražimo od naših partnera da preduzmu nove korake ka nama, već činimo i veliki korak ka njima kako bismo postigli zajednički cilj da ubrzamo njihov put ka EU", naglasio je Varhelji.

On je naveo da ne može dovoljno da naglasi da je proširenje u zajedničkom interesu, da Plan rasta nikako nije alternativa za pristupanje EU, već alat za brže približavanje.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

VarheljiEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva