:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 10, 2020   16:47

0

142

Varhelji odgovorio opoziciji: Nema potrebe za dodatnim izveštavanjem

Nema potrebe za dodatnim izveštavanjem o stanju u Srtbiji, suština je odgovora evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija predstanicima dela opozicije u Srbiji, koji su od Brisela zahtevali da se oformi grupa eksperata koja bi procenila stanje demokratije i medija u državi.

 

Varhelji kaže da Srbija u procesu pristupanja EU podleže strogom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini prava, što je ključno pitanje za sve kandidate za članstvo u EU.

Evropska komisija već ima širok set alata za analizu i nadgledanje Srbije, navodi komesar u odgovoru predstanicima dela opozicije, u koji je T a n j u g  imao uvid.

"U svojim reformskim naporima, Srbija se posebno rukovodi privremena merila iz poglavlja 23 i 24, koja zahtevaju od Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo sa EU pravnih tekovina EU i evropskih standarda, uspostavljaju i jacaju institucije i pružaju dosadašnje rezultate pocetni rezultati. Evropska komisija redovno prati situaciju u Srbiji i razmatra je sa vlastima u zemlji", kaže Varhelji.

U pisanom odgovoru evropskog komesara, u koji je T a n j u g  imao uvid, Varhelji se zahvaljuje predstavnicima opozicije na" brizi oko stanja demokratije, vladavine zakona i slobode medija u Srbiji" i dodaje da se EU o tome informiše uz preko Delegacije EU u Srbiji, uz pomoć stručnjaka država članica EU, ali i preko analiza i informacija od zainteresovanih strana, uključujući predstavnike civilnog društva i izveštaja specijalizovanih međunarodnih organizacija.

"U ovom kontekstu trenutno ne vidimo potreba za bilo kojim dodatnim izveštavanjem u vezi s tim", navodi Varhelji.

Komesar za porpirenje poziva opoziciju u Srbiji novi srpski parlament i vladu da nastave, a opoziciju da preduzmete aktivnu ulogu u medupartijskom dijalogu koji vodi Evropski parlament kao korak ka kretanju ka reformama vezanim za EU. "Na svim stranama je da igraju konstruktivnu ulogu u ovom pogledu", zaključio je Varhelji.

Izvor: RTS

Oliver VarheljiEUopozicijaSrbija

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva