:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Decembar 02, 2020   16:25

0

123

Varhelji: Region Zapadnog Balkana napredovao, radimo na tome da postane punopravi deo EU

Komesar za proširenje Oliver Varhelji, povodom obeležavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, kaže da je region napredovao, ali da ima još mnogo toga da se uradi na unutrašnjim reforma, saradnji u regionu i na jačanju ekonomije.

Naglasivši da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi "ključni za napredak ka EU", Varhelji navodi da "za Srbiju i Kosovo to znači rad na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa pod posredovanjem EU".

"Mi smo ubeđeni da Zapadni Balkan pripada EU i oko toga se ne postavlja pitanje. Radimo na tome da region postane punopravi deo EU", poručio je Varhelji u govoru pred poslanicima Evropskog parlementa i parlamentarcima zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar za proširenje je ocenio da je u "strateškom interesu EU da region što brže ispuni reforme i uđe u Uniju".

"Region je od ključne važnosti za stabilnost, bezbednost i slobodu Evrope i naš je zadatak da vam pomognemo da prevaziđete postojeće probleme koji prozilaze iz ratova u BiH", rekao je evropski komesar.

Naglašavajući važnost uspostavaljnja zajedničkog regionalnog tržišta, Varhelji ocenjuje da ono danas ima moć transformacije regiona, ali i "ukidanje granica", kao što je to bio slučaj pre 25 godina sa Dejtonskim sporazumom.

Pored dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, komesar za proširenje kaže da je i ekonomsko približavanje regiona ključni instrument za brži proces integarcija regiona.
Ukazuje da je upravo to cilj evropskog Ekonomsko-investicionog plana za region.

"U oblastima transporta, energetike, životne sredine, digitalizacije i investiranju u mlade i privatni sektor možemo postići najviše za najkraći vremenski rok i napaviti vidljivu razliku za građane već u narednih četiri do pet godina", kaže Varhelji.

Izvor: Танјуг

VarheljiZapadni BalkanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva