:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 02, 2022   12:47

0

178

Varhelji: Srbija može da računa na EU, potrebna nam je i za stolom u Tirani

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je na konferenciji za novinare da zahvaljuje na dobrodošlici i da je uvek srećan kada dođe u Beograd.

Na kritičnoj smo raskrsnici, proces proširenja privlači pažnju, ali vidimo veliku geopolitičku destabilizaciju na našem kontinentu, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, proces proširenja je jedan od tri prioriteta EU. "To je razlog zašto imamo iduće nedelje samit u u Tirani, gde će lideri doći da razgovaraju o regionu", istakao je komesar.

"Potrebna nam je i Srbija za stolom u Tirani, lider Srbije koji će sedeti za stolom", istakao je Varhelji.

Ogromna je pažnja javnosti kada je reč o odnosima EU i Srbije, dodaje Varhelji uz napomenu da je jedino dugoročno rešenje za mir članstvo u EU. Tri zemlje su, kako navodi, odlučile "da se nakon ruske agresije prijave za članstvo".

Vidimo koristi koje proces proširenja  donosi Srbiji, kaže on.

Nastavićemo da podržavamo Srbiju, poručio je Varhelji.

Paket energetske pomoći od 2,5 milijarde evra za region

Oliver Varhelji je rekao da je razgovarano o dva hitna pitanja, energetici i migracijama.

"Ne možete drugačije nego da razgovarate o ovom sa kime god da se sretnete", napomenuo je Varhelji.

"Kada je reč o energetici, doneli smo dobre vesti. To utiče i na Zapadni Balkan, stvorili smo paket energetske pomoći koji će mobilisati 2,5 milijarde evra za region, zemlje sa manje finansijskih sredstava imaju preokupaciju kako da prođu kroz zimu", ukazao je komesar.

Početkom naredne godine, izdvojiće se 165 miliona evra da pomognemo domaćinstvima da premoste veliki cenovni jaz zbog energetske krize, kaže Varhelji.

Drugi deo biće posvećen ulaganjima. Potreban je novi plan, aktuelne rute i novi dobavljači i moramo na tome da radimo, da promovišemo energetsku tranziciju, da donesemo nove izvore energenta, da Bugare "poguramo".

"Zato guramo i za novi terminal za tečni gas na Jadranu, koji bi doneli zelenu energiju na Zapadni Balkan iz Egipta, Tunisa, nadamo se da ćemo dopremiti električnu energiju do Zapadnog Balkana", kaže on.

Zapadni Balkan može da postane nova ulazna tačka za energente za EU, rekao je Varhelji.

Izvor: RTS

Oliver VarheljiSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva