:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 14, 2019   9:21

0

269

Varhelji za uspešno okončanje dijaloga Beograd - Priština u 2020.

Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

”To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode”, poručio je Varhelji.

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

”Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini”, poručio je Varhelji.

On je naglasio da se održi i ubrza napredak zemalja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključne EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnio na bolju efikasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

”EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije ”, poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

On je pred evropskim poslanicima ocenio da i pored zabrinutosti koju su neke zemlje članice iznele tokom oktobraskog samita lidera EU, ”niko nije doveo u pitanje jake opredeljenosti EU za ulazak Zapadnog Balkana u EU”.

”EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti i raditi na tome do kraja”, kaže Varhelji.

On je najavio, da će se ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju ”rezerve” kada je u pitanju efikasnost procesa proširenja.

Kaže da je vladavina prava ”ključna zabrinutost” koju imaju neke zemlje članice i da se u toj oblasti mora pojačati rad sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

”Dokle god nema progresa u vladavini prava, neće biti ni progresa u pristupanju EU”, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU doći će do suspenzije pretpristupnih fondova.

Varhelji ne misli da se ”ceo okvir politike proširenja mora menjati”, već da će se on založiti za ”poboljšanje metodologije” tako da se zemljama koje ”mogu i žele” da se kreću brže, obezbedi brži pristup EU.

Kao jedan od svojih prioriteta, ukoliko bude izabran na mesto komesara za proširenje, Varhelji je naveo zatvaranje postojećeg ekonomskog jaza izumeđu zemalja članica i zemalja kandidata.

”Radiću sledećih pet godina na tome da zatvorimo taj jaz i donesemo prosperitet i razvoj tim zemljama”, kazao je Varhelji.

Na mnogobrojna pitanja poslanika EP o tome kako će se odrediti prema nacionalnoj politici Mađarske kada bude bio na mestu evropskog komesara, Varhelji odgovara da će raditi ”nezavisno kao službenik EU”.

”Kao komesar radiću nezavisno i neću biti deo nijedne vlade već Evropske komisije i pratiću samo politiku EU i nijednu drugu”, poručio je Varhelji.

Izvor: T a n j u g

Oliver Varheljikomesar za proširenje EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva