:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2020   13:18

0

244

Varhelji: Zapadni Balkan u srcu Evrope

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas da zemlje Zapadnog Balkana za napredak na putu ka EU moraju da izvrše reforme prvenstveno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i fundamentalnih sloboda i ljudskih prava.

”Brži i opljivi rezultati reformi značiće i brže kretanje u pristupnim pregovorima”, rekao je Varhelji prilikom usvajanja izveštaja o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu.

On je naglasio da je Zapadni Balkan ”u srcu Evrope” i ”vrhunski prioritet” Evropske komisije.

Podsetio je da je od početka godine u EU usvoijena nova revidirana metodologija procesa pristupanja, doneta odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, mobilisan finansijski paket od 3,3 milijarde evra pomoć za regionu i održan samit lidera EU i Zapadnog Balkana.

”EU lideri ponovili su snažnu solidarnost sa regionom, potvrdili evropsku perspektivu regiona i pojačno EU angažovanje”, naveo je Varhelji.

Komesar za proširenje najavio je da će do kraja nedelje Komisija Savetu EU predložiti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju.

”Evropska komisija će napredak zemlja regiona predstaviti u godišnjim izveštajima na jesen. Za tada je planiran i ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkn čiji je cilj podrška dugoročnom ekonomskom oporavku i približavanje regiona EU”, najavio je Varhelji.

Evropski parlament u petak usvaja svoj izvešataj o Zapadnom Balkanu kojim se traži kredibilna i angažovana politika EU na Zapadnom Balkanu i punopravno članstvo zemlja regiona kao konačni cilj procesa pristupanja.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiKomesar za proširenje EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva