:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Jun 14, 2021   21:50

0

158

Važna stabilnost oko KiM, da bismo nastavili ekonomski rast

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je veoma važno da situaciju oko KiM čuvamo stabilnom i mirnom, kao i da situacija u regionu ne izmakne kontroli, da bi mogli da nastavimo ubrzano da se ekonomski razvijamo i dostignemo ove godine stopu rasta BDP-a od sedam odsto.

"Da nemamo problema zapadno od Drine i da naš narod može mirno da živi zapadno od Drine", rekao je Vučić za Pink.

Istakao je da će Srbija nastaviti ekonomski da napreduje ukoliko budemo uspeli to sve da sačuvamo, nezavisno da li će nam i kada EU otvarati poglavlja i klastere. Napomenuo je da ni drugima EU ništa od toga ne otvara.

Vučić je naglasio da je, ipak, važnije od toga da ove godine imamo stopu rasta BDP-a između 6,5 i sedam odsto, kao i da se nada da će to biti sedam procenata.

Dodao je da će Srbija ako bude imala stopu rasta od sedam odsto u 2021. imati vrednost BDP-a u ovoj godini veću od 51 milijarde evra.

To znači da smo uspeli od 2014. godine da uvećamo vrednost BDP-a za 40 odsto, što je kao da smo postali članica EU.

"Toliko smo brzo napredovali, a sada idemo i brže od članica EU", naglasio je Vučić.

Govoreći o tome zašto EU ne otvara poglavalj i klastere, kaže da su Makedoniji čak promenili i ime, ali da im još nisu ništa otvorili i da mi nemamo mnogo prava da se žalimo.

Dodao je da mu je samo žao premijerke Ane Brnabić i ministara u vladi koji su se mnogo trudili oko otvaranja poglavlja.

Vučić je kazao da to, ipak, ne bi nazvao zatvaranjem vrata Srbiji od strane EU, jer EU ima svoje probleme - da je javni dug Italije skočio sa 157 na 170 odsto BDP-a, Grčke sa 180 na 240 odsto BDP-a, da je francuski javni dug na oko 120 odsto BDP-a. .

Dodao je da je hrvatski javni dug skočio na 89 odsto BDP-a, Velike Britanije na preko 100 odsto BDP-a, a da je u Crnoj Gori 105,5 odsto BDP-a.

Vučić se prisetio da je kada je postao premijer javni dug Srbije bio 78 odsto BDP-a i da mu je dolazio bivši ministar Lazar Krstić u sedma sati ujutru i da je samo razmišljao kako da spusti nivo javnog durga.

"Sada smo stabilni i čvrsti, imamo odlične javne finansije i odlično smo reagovali sa merama. Imamo velike strane direktne investicije, a 80 odsto imamo pokrivenost našeg uvoza izvozom, i to uglavnom izvozimo u zemlje EU. Možemo da očekujemo povećanje penzije i plata, zahvaljujući dobrom rukovođenju i ljudima koji vredno rade", naglasio je predsednik.

Izvor: Танјуг

Vučićekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva