:

:

TV Most

clock

April 18, 2020   9:01

0

177

Velika subota, dan hrišćanske žalosti

Hrišćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara obeležavaju danas Veliku subotu - dan posvećen sahrani Gospoda Isusa Hristosa i njegovom boravku u grobu pred Vaskrsenje.

Velika subota je drugi dan hrišćanske žalosti, nakon Velikog petka kada je Gospod Isus Hristos razapet na Golgoti, zbog čega se i Velika subota, koju je prema verovanju Gospod Isus Hristos proveo u Adu, provodi u molitvi i tišini.

Svečanom Vaskršnjom liturgijom biće završeni dani žalosti i u nedelju će početi praznik Vaskrs - Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih, koji slavi pobedu života nad smrću.

Sveštenici u pravoslavnim hrišćanskim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede na smrću presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrs, najradosniji praznik pobede života nad smrću koji je osnova hrišćanske vere.

Ovaj obred se poštuje u svim pravoslavnim hramovima, a u Jerusalimu se sva događanja vezuju za hram Groba Hristovog, gde hrišćani svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi blagodatnog ognja.

U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vekovima jerusalimski patrijarh iznosi ugašeno kandilo koje čudesno pali blagodatni oganj i taj oganj prenosi na sveće okupljenih hrišćana, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

Ove godine, zbog pandemije i zabrane okupljanja, ceremonija će biti limitirana na oko 10 pravoslavnih starešina.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Velika subota
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva