:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2022   10:56

0

99

Veliki broj vernika na zajedničkoj liturgiji SPC i MCP-OA

U prisustvu velikog broja vernika u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju u toku je zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i MPC-OA, koju služe patrijarh srpski Porfirije i starešina makedonske crkve Stefan.

Liturgiji prisustvuju i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Kako prenose skopski mediji pozivajući se na ckrvene izvore, pomirenje dveju sestrinskih crkva - SPC i MPC-OA - je veoma važno, a ovaj događaj ocenjuje se kao čin hrišćanske ljubavi.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost MPC-OA, za koji, kako se navodi, dve sestrinske crkve očekuju da će ga dodeliti vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Navode i da je do ovog događaja došlo nakon odluke Vaseljenskog patrijarha od 9. maja ove godine da MPC-OA vrati u kanonsko jedinstvo sa ostalim pravoslavnim crkvama.

Podseća se da zajednička liturgija dvojice poglavara dolazi nakon prevazilaženja 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i ponovnog uspostavljanja kanonskog i evharistijskog opštenja.

Prethodno, 19. maja, dvojica poglavara služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodi patrijarh Porfirije, juče je doputovala u Skoplje, a u njoj je i osam episkopa SPC.

Dodaje se i da je današnja zajednička liturgija usledila je nakon jučerašnjeg završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je 16. maja potvrdio status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine.

Izvor: T a n j u g; Foto: Maja Janevska Ilieva

Severna MakedonijaSPCMPCliturgijaSkoplje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva