:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2019   18:14

0

41

Veliki požar na Staroj planini, imovina i stanovništvo nisu ugroženi

Štab za vanredne situacije Pirota saopštio je danas, povodom velikog požara na Staroj planini, da za sada imovina i stanovništvo nisu ugroženi, a izvršeno je i helikoptersko izviđanje veoma nepristupačnog terena koji je zahvaćen požarom.

Požar je izbio u Bugarskoj, odakle se proširio na teritoriju Republike Srbije.

"Povodom požara na Staroj planini, iz pravca susedne Bugarske, Štab je stupio u kontakt sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je intervenisao na području Stare planine. Izvršeno je helikoptersko izviđanje, angažovane su sve raspoložive snage za gašenje požara iz Pirota i drugih gradova Srbije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da stanovništvo i imovina na Staroj planini nisu ugroženi.

Vatra je tokom noći pretila da zahvati stanište autohtone smrče Arbinje, deo koji je pod najvećim stepenom zaštite, ali su vatrogasci tokom cele noći borbe sa vatrenom stihijom uspeli da spreče širenje požara na ovaj deo Stare planine.

Marić: Nema ugroženih na Staroj planini, spasioci na terenu

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je još jednom, zarad istinitog informisanja javnosti, da nema ugroženog stanovništva, niti domaćinstava u požaru, koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini i čija je lokalizacija još uvek u toku.

"U ovom trenutku na intervenciji je angažovano 90 vatrogasaca-spasilaca i više od 30 vozila iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd. Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, jer je reč o preko 1.900 metara, dok zbog velike zadimljenosti i dalje nema uslova za gašenje požara iz vazduha, odnosno za angažovanje letelica", rekao je Marić, napominjući da se neprekidno prate uslovi na terenu.

On je dodao i da su pripadnici Sektora u kontaktu sa kolegama iz Bugarske, s obzirom na to da je požar izbio na bugarskoj strani, odakle se proširio na teritoriju Republike Srbije i da jedna desetina od ukupnog požara bukti na teritoriji naše zemlje.

Izvor: Танјуг

požarStara planina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva